Hoppa till huvudinnehåll

Om projektet

Barkarby
Tunnelbanans Blå linje ska byggas ut från Akalla till Barkarby station. Den nya sträckan får två stationer, Barkarbystaden och Barkarby station och är en del av hela nya tunnelbanan.

Byggstart 2018
Byggstarten för nya tunnelbanan från Akalla till Barkarby station är planerad till 2018 och byggtiden beräknas till cirka 6 år. Mitt i den nya statsdelen Barkarbystaden byggs en ny tunnelbanestation i höjd med det gamla flygfältets västra del. Slutstationen blir Barkarby station som blir en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken med bussar, pendeltåg och så småningom tunnelbana.

Hela sträckan under jord
Den nya sträckan blir cirka 4 km lång och kommer att gå helt under jord. Ett viktigt skäl till att lägga nya tunnelbanan under jord är att påverka miljön så lite som möjligt och samtidigt ge möjlighet att utveckla en helt ny statsdel.

Planerna för den nya tunnelbanan styrs i stor utsträckning av de planer Järfälla kommun har för nya bostäder i området. Fram till 2030 ska Järfälla kommun bygga 14.000 nya bostäder, 140 kvarter och 10.000 nya arbetsplatser i den framväxande Barkarbystaden. Utbyggnaden av tunnelbanan är en förutsättning för områdets utveckling.