Välsignelseceremoni för trygga tunnlar

Tunnlarna vid Blasieholmen har nu fått helgonet Sankta Barbaras välsignelse. Välsignelseceremonin är en viktig del för många katolska tunnelarbetare – och en påminnelse om att ta arbetets risker på allvar.

Nyhet  Okategoriserad  2022-01-17
Präst vid ett bord med staty av helgonet Sankta Barbara.
Prästen Jorge de Salas höll i välsignelseceremonin vid tunneln på Blasieholmen.

Många tunnelarbetare har samlats i tunneln på Blasieholmen, men något ljud från borrning eller sprängning hörs inte. Blickarna är riktade mot ett bord där helgonstatyn av Sankta Barbara står uppställd.

– Att välsigna tunneln och arbetsplatsen på det här sättet är en tradition som går tillbaka ända till  medeltiden.

Det säger Jose Miguel Fernandez Remesal, VD för OHLA Sverige, som har uppdraget att bygga den 1,4 kilometer långa spårtunneln mellan Kungsträdgården och station Sofia.

Man med vit arbetshjälm och gul jacka.
Jose Miguel Fernandez Remesal.

Bön om beskydd
Katolske prästen Jorge de Salas välsignar tunneln och ber på både spanska och svenska om beskydd inför kommande arbeten. Under ceremonin sprider han rökelse och häller vatten på helgonstatyn.

Statyn kommer sedan sättas upp vid ingången till tunneln som en påminnelse för dem som passerar.

Läs mer om Sankta Barbara

– Jag har jobbat i många projekt och den här ceremonin betyder mycket för tunnelarbetare. Det kan vara Chile, New York eller Sverige. Det här är ofta något som efterfrågas om det finns tunnelarbetare med katolsk tro. För dem skapar traditionen en känsla av skydd och trygghet. Det sker med stor respekt för alla, oavsett tro, säger Jose Miguel Fernandez Remesal.

Påminnelse om arbetsmiljö
Helena Söderberg, projektchef från OHLA Sverige, tror att välsignelsen har betydelse även för dem som inte delar samma övertygelse.

– Jag har själv aldrig varit med om det här tidigare men det är ett bra sätt att visa respekt för dem som tycker att det här är viktigt. Vi kan alla se det som en påminnelse om god arbetsmiljö och de risker som behöver hanteras.

Kvinna i vit hjälm och gul arbetsjacka.
Helena Söderberg.

Ordning och reda
Under våren börjar sprängarbetena som ska förlänga tunnelbanans spårtunnel från Kungsträdgården och möta tunneln som byggs från andra sidan Saltsjön, där Södermalms nya station Sofia kommer att vara. Och arbetsmiljön genomsyrar allt arbete, menar Jose Miguel Fernandez Remesal.

– Under våra dagliga rutiner och möten är detta något vi ständigt pratar om. Vi har alla ett ansvar för att bidra till god kommunikation och att hålla ordning och reda omkring oss. Det är så vi lyckas med målet om en säker arbetsplats, säger han.

Läs mer om arbetet vid Blasieholmen

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00