Skip to main content

En gigantisk snäcka tar form

Konsten på stationen i Hagastaden.
Den som kliver av tunnelbanetåget i Hagastaden i framtiden kommer att hamna mitt i en snäcka. 

– Jag har tittat på hela det stora hålrummet som ett enda verk, säger konstnären Åsa Jungnelius. 

I dagarna är det fem år sedan hon fick veta att hon är en de konstnärer som valts ut för att utforma en av de nya tunnelbanestationerna.  

– Nu börjar vi komma så långt att alla ritningar är klara. Jag jobbar tätt tillsammans med arkitekterna på Rundquist. Det är otroligt mycket arbete med att ta fram ritningarna – för sen ska stationen och konsten kunna byggas av vem som helst. För mig som konstnär är det väldigt speciellt att släppa efter ritningsstadiet, men för arkitekterna är det ju vardag, säger hon.  

 Åsa Jungnelius

Åsa Jungnelius skapar konsten till stationen i Hagastaden. 
Foto: Märta Thisner

Skapar helhetsupplevelse

Konsten på alla de nya stationerna ska vara en integrerad del av byggnaden. För Åsa Jungnelius del innebär det att hon utöver de stora gesterna – som vågorna i taket på plattformen och kristallgrottan som leder resenärerna ner i snäckans inre – till exempel är med och färgsätter och tänker på materialmöten för att skapa helhetsupplevelsen av stationen. 

– Det är fantastiskt att få jobba med något så storskaligt och beständigt som berör många. Jag älskar att verka där människor är, säger hon. 

Perrong Hagastaden

Plattformen på stationen i Hagastaden. Illustration:&Rundquist/Region Stockholm

Från ritning och modell till sten och metall

Om ett tag är det dags att ta steget från ritningar och pappersmodeller av stationen till att börja tillverka de fristående skulpturer som också är en del av verket.  

– Mitt i plattformsrummet, mitt i snäckan, där kommer man att möta pärlan. Det blir en skulptur av marmor och gjuten aluminium, berättar Åsa Jungnelius. 

Sedan hon och de andra konstnärerna fick uppdraget 2015 har ytterligare en ny tunnelbanegren tillkommit, mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Där finns det just nu inga beslut om konst och ingen pågående upphandling, men när det är dags har Åsa Jungnelius bara ett råd till konstnärskollegor som funderar på ett sånt uppdrag: 

– KÖR – det är världens roligaste uppdrag!  

2021-01-20