Skip to main content

Fortfarande omtyckt utbyggnad – trots byggstök och störningar

hjärta i tunnel
Varje år mäts attityden till tunnelbanebygget bland de som bor eller befinner sig i närheten av våra byggen.

Sen den första större mätningen gjordes 2015 har acceptansen för tunnelbaneutbyggnaden legat stadigt på minst 9 av 10 tillfrågade. Det är så många som väljer betyg 3, 4 eller 5 på frågan "Vad är din inställning till utbyggnaden av tunnelbanan?". 

Kommunikationschef Marianne Dunér har jobbat med flera stora projekt:

– Vi hade förväntat oss att få ett lägre resultat nu när vi är i gång med allt som stör omgivningen. Vi ser en liten dipp, men att vi får så fint omdöme av de som faktiskt bor i närheten av där vi bygger är både roligt och ovanligt, säger hon. 


Klicka på diagramet för att se en större version.

 

Det är lite skillnad mellan de olika projekten. Till exempel är det bara 6% i Barkarby som är negativa, betyg 1 eller 2, trots att bygget är i full gång. Depåprojektet ligger lägre, med 12 % ettor och tvåor, trots att man inte har börjat med några större arbeten där.

– Vi kommer att titta på de öppna svaren och på svar på andra frågor, för att fördjupa oss. Men en tanke jag har är att det kan vara för att nyttan med tunnelbanan är så tydlig för de som bor i Barkarby, medan det är svårare att se någon omedelbar vinst med att depån i Högdalen byggs ut. Här behöver vi bli tydligare med den nytta som depån ger oss alla i form av hela och rena tåg, säger kommunikationschef Marianne Dunér. 

Vill du läsa hela undersökningen? 
PDF iconNya tunnelbanan - Totalrapport Attitydundersökningar 2020.pdf

2021-02-19