Skip to main content

Nya sprängarbeten vid Högdalsdepån

Sprängningarna är en del i arbetet med att förbereda marken och lägga grund för nya byggnader inne på depåområdet.

Publicerad 2021-08-26

(Bild: Östra depåområdet från ovan. Här planeras en ny likriktarstation som ska förse de nya byggnaderna med ström)  

Under vecka 35 kommer Region Stockholm att påbörja nya sprängarbeten på Högdalsdepåns område i södra Stockholm.  

– Om man befinner sig eller bor i närheten av våra sprängarbeten kan man märka av buller och vibrationer. Det kan upplevas som obehagligt men är inte farligt, säger Cornelia Stüffe Park, handläggare för omgivningspåverkan.

Parallellt med sprängarbetet fortsätter arbetet med att borra rörspont inne på området. En spont är en stödjande konstruktion som borras ned i marken för att stabilisera underlaget och förhindra att omkringliggande jord rasar ned. Spontarbetet beräknas pågå till och med november. 

Sprängtider
Sprängningar kan förekomma vardagar mellan klockan 07:00 och 16:00 och beräknas pågå till och med januari 2022. Sprängningar kommer även att ske sporadiskt under hela utbyggnaden av Högdalsdepån. 

Få ett SMS inför varje sprängning
Om du vill bli förvarnad varje gång vi spränger i ditt område kan du anmäla dig till vår SMS-tjänst för spränginformation. Klicka på länken nedan och följ instruktionerna. När du är anmäld kommer du att få ett sms cirka 30 minuter före varje sprängning. 

Klicka här för att anmäla dig till spränginformation per SMS

Högdalsdepån byggs ut
När tunnelbanan i Stockholm blir längre behövs fler tåg. För att kunna ta hand om alla nya tåg ska Högdalsdepån byggas ut. En ny spårtunnel byggs för att ansluta depån och tunnelbanans Farstagren, så att tågen kan komma in och ut via både Högdalen och Hökarängen. Hela arbetet med utbyggd depå i Högdalen beräknas ta fem år.

Läs mer: Högdalsdepån är hjärtat i nya tunnelbanan
 

2021-08-26