Skip to main content

Ett enormt elefanthuvud och en noshörning

Thomas Karlssons elefant, konst
Inte mindre än 680 konstnärer var intresserade av att stå för den konstnärliga utsmyckningen i de nya tunnelbanestationerna. Förra sommaren valdes trettio av dem ut för att arbeta fram ett konkret förslag. Thomas Karlsson gick helt in för uppdraget, en storsatsning som föll väl ut när han blev en av tolv utvalda. Hans konstverk kommer att placeras i stationen Nacka Centrum.

När Thomas Karlsson fick veta att han gått vidare bestämde han sig för att satsa allt. Han ville verkligen ha uppdraget. För att juryn skulle förstå hur han tänkte bestämde han sig för att göra modeller av sina djurhuvuden i naturlig storlek, inte bara visa små modeller. Arbetet med de enorma modellerna tog fyra intensiva månader att genomföra. 

-    Jag ville visa ”det är det här som blir”, hur texturen i papperet kommer att synas i de färdiga konstverken. Jag arbetade till exempel mycket med att knöla papperet, konstverken ska nästan kännas smidda. Det tog mycket tid, men å andra sidan gillar jag att jobba, berättar Thomas entusiastiskt. 

3D-program

Thomas Karlsson arbetar i en teknik där han gör sina konstverk i ett 3D-program i datorn, där mallarna formas. För den oinvigde påminner det om origami, men tekniken är en annan, valley fold och mountain fold är ord som återkommer när Thomas pratar om sin konstform. Mallarna sätter han själv ihop i ateljén till ett färdigt konstverk i mjölkpapp, som sedan gjuts på ett gjuteri. Elefanten kommer att gjutas i brons, noshörningen i aluminium.

Thomas Karlsson, Noshörning, konst

När Thomas funderade över hur han ville formge en tunnelbanestation pratade han mycket med sin 16-åriga dotter om projektet. De diskuterade hur svårt det kan vara att orientera sig på tunnelbanestationer och vad man kan göra för att underlätta för resenärerna.

-    När jag var liten hälsade familjen på en släkting i Husby. Där använde de djur som symboler i hissen istället för siffror. Det har jag burit med mig och nu använder jag samma idé. Den ena änden av perrongen kommer att prydas av ett elefanthuvud, den andra av en noshörning. Det kommer att bli enkelt att hitta på stationen i Nacka Centrum, förklarar Thomas.

Fåglar av ölburkar

Thomas Karlsson har arbetat med liknande projekt tidigare. Förra året invigdes Giraffen, en fyra meter hög staty i Jakobsbergs centrum. Giraffen är ståtlig, och bidrar med att skapa en skala i det ganska låga centrumet från 1970-talet. Ett annat uppmärksammat projekt var en mängd fåglar - vikta av gamla ölburkar - som ställdes ut på Liljevachls vårsalong för två år sedan. 

Varför valde du en elefant och en noshörning till tunnelbanan?

-    För att få ett sådant här uppdrag måste man själv gå igång på projektet, känna en egen utmaning. I det här fallet ville jag göra något riktigt svårt. Att göra det svårt för sig är den enda underhållning man har här i livet. Elefanten är så stor! Det gör den intressant att jobba med. Både elefanten och noshörningen känns som tidlösa djur, men de kanske inte ens finns kvar om tio år när tunnelbanan invigs, påpekar Thomas.

Djur och arkitektur hänger ofta ihop. Djur skänker allvar och lugn till en plats, man behöver inte känna sig ensam på perrongen en sen kväll.

-    Men exakt varför det blev just en noshörning och elefant? Behöver man förstå allt här i livet egentligen? På det svarar jag nej!, avslutar Thomas Karlsson.  

Se mer om hur Thomas Karlsson arbetar i UR:s konstserie ARTitude.

2019-01-29