Godis får Flisan att klara smällarna

Taxen Flisan, 7,5 år, blev riktigt rädd när sprängningarna för nya tunnelbanan fick hela lägenheten i Hammarby Sjöstad att skaka. Men nuförtiden blir hon till och med glad, för sprängning betyder godis.

Nyhet  Hammarby Sjöstad/Luma, Nya tunnelbanan  2022-12-15
En liten mörkbrun hund, en tax, står på en snöig gångväg och tittar in i kameran.
Nu tycker inte Flisan längre att det är lika jobbigt med sprängningarna för nya tunnelbanan. Foto: Region Stockholm

Flisan huttrar i vinterkylan, hon och husse Magnus Hagberg är på väg hem till lägenheten på Hammarby kaj efter förmiddagspromenaden. Bara cirka 40 meter under lägenheten löper en av de nya tunnelbanetunnlarna. När sprängningarna började blev Flisan väldigt rädd, i likhet med många hundar är hon skotträdd. Husse kontaktade nya tunnelbanan och fick prata med Merete Boland, som jobbar med omgivningspåverkan. 

Kvinna i gul varseljacka.
Merete Boland, handläggare omgivningspåverkan. Foto: Thomas Henrikson / Region Stockholm

– När Magnus ringde hade jag haft kontakt med flera andra hundägare, bland annat en dam som tipsade om just detta med att ge godis, berättar Merete Boland. 

Flisans husse och matte får ett sms inför varje sprängning och är förberedda med både hundgodis, gos och tryggt prat när det är dags: 

En man i grön jacka och svart mössa pratar med en kvinna i röd jacka. Mannen håller i ett koppel.
”Det funkar väldigt bra”, säger Magnus Hagberg när han möter Merete Boland (t.v.) längs Hammarby Kaj. Han är nöjd med hjälpen han och Flisan har fått att hantera smällarna från nya tunnelbanans sprängarbeten. Foto: Region Stockholm

– Vi ger henne beröm och pratar lugnt, så att hon ska känna att vi inte är oroliga, sen får hon godiset. Det funkar väldigt bra. Det märks att Flisan vet vad som ska hända och inte är rädd längre, utan ser fram emot godiset, säger Magnus Hagberg.  

Vill du också ha ett sms inför sprängningar i ditt område? Läs mer och anmäl dig här.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL:s Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00