Skip to main content

Arbeten vid Sundstabacken

Vid Sundstabacken bygger vi en cirka 400 meter lång arbetstunnel som ska leda till den kommande spårtunneln vid Mårtensdal där vi bygger en ny uppgång. Vi bygger också en ny plattform vid station Gullmarsplan. Arbetstunneln kommer användas för transporter av bergmassor under hela byggtiden. Arbetet beräknas pågå till i höst och utförs av Subterra på uppdrag av Region Stockholm.

Tyck till om utbyggnaden

Nu har du som bor, jobbar eller rör dig nära nya tunnelbanans arbeten chansen att uttrycka din åsikt i en attitydundersökning. 
Här hittar du undersökningen för Blå linje till Söderort.  Klicka på kartan för att se den (inklusive teckenförklaring) i ett större format. 

Aktuella arbeten
Arbetstunneln är nu utsprängd och vi spränger nu för de spår- och servicetunnlar som ansluter till uppgångarna i Mårtensdal och Gullmarsplan. 
Arbetet beräknas pågå under hela hösten. Arbetstunneln kommer användas under hela byggtiden för transporter av bergmassor. 
Utöver sprängningar borrar vi och knackar i berget. Våra arbeten kan även märkas när vi kör maskiner och transporterar bort bergmassor. 

Läs mer om vad de olika momenten innebär här.

Avisering vid sprängning
Vi spränger flera gånger om dagen och har inga fasta sprängtider. 
Intresserade kan få
 sprängvarning via SMS. Vi skickar då ett sms 30 minuter innan varje sprängning. Anmälan görs via länken.

Fastighetsägarens ansvar
När vi utför sprängningar uppstår vibrationer som kan få föremål att flytta sig och ramla ned. Se över din bostad/lokal så att lösa föremål inte riskerar att falla ned. Gå även igenom föremål på väggar och tak såsom tavlor, speglar, lampor och hyllor. Kontrollera att de är monterade med ändamålsenliga krokar eller fästanordningar. Tavlor och speglar som har hängt uppe under en lång tid kan ha utslitna eller sköra upphängningssnören. Om du har vitrinskåp finns det en risk att glasen vandrar. Du kan ställa dem på något som hindrar det, exempelvis gummiunderlägg. 

Du har själv ett ansvar att säkra så att dina föremål inte skadas. Om du är osäker på om något sitter säkert, föreslår vi att du ställer ner föremålet på golvet medan vi arbetar i närheten. 

Se filmen om hur vi bygger tunnelbanan och vilka störningar som kan uppstå.

Påverkan på trafik och närmiljö

Vi strävar efter en låg miljöpåverkan i allt arbete. Transporterna påverkar miljön och därför väljs kortast väg till den mottagningsanläggning som är upphandlad. Förvaltningen kan inte påverka hur entreprenören väljer att lägga upp sin logistik så länge denne följer de  föreskrivna kraven.

Vilka tider vi arbetar styrs av riktvärden för olika typer av buller. Arbetet får låta mer under dagtid kl.07-19, helgfria vardagar samt lördagar. Övriga tider på dygnet och på helger har vi andra riktvärden som innebär att arbetet inte får låta lika mycket. Det innebär att vi arbetar dygnet runt, alla dagar i veckan utom söndagar, men med olika arbetsmoment. Vi gör regelbundna bullermätningar för att kontrollera hur mycket arbetet låter.

Sprängning kan förekomma till kl 22. Vi aviserar sprängning genom sms mellan kl 6.30-21.30. Sprängning kan även förekomma lördagar kl 07-19.

Information via sms
När vi arbetar natt, helg eller t ex utför oplanerat arbete aviseras närområdet via sms. För den här typen av sms hittar systemet automatiskt alla telefonnummer i det aktuella området. Fasta telefoner blir uppringda med ett röstmeddelande. Kontantkorts- eller företagsnummer som inte är knutna till en adress i det aktuella området behöver 
registreras för att få denna typ av informations-sms. I samma länk går det bra att avregistrera sig om man inte önskar fler sms eller anmäla sig för spräng-sms.

Nyhetsbrev som delas ut till närområdet sträckan Gullmarsplan-Sockenplan 
Nyhetsbrev_Soderort 2021 maj
Nyhetsbrev Soderort 2020 december

Vill du komma i kontakt med oss?
Här finns kontaktinformation till kundtjänst. De har öppet dygnet runt, året runt.

Stocholm Vatten och Avfall ska bygga en avloppstunnel i samma område som vi bygger ut tunnelbanan. Här finns mer information om deras tidplan.


Sidan uppdaterad 2021-08-26