Skip to main content

Återstart av miljöprövning

Bild ur byggfilmen
För att kunna börja bygga ut tunnelbanan krävs ett tillstånd från mark- och miljödomstolen. Först ut är tunnelbanan till Barkarby. Måndag 12 december fick domstolen i Nacka de kompletteringar som behövs efter vårens översyn av tunnelbanan. 

- Det handlar om små förändringar, men vi behöver givetvis beskriva det nya stationsläget i Barkarby för domstolen, säger Anna Nylén, projektchef för utbyggnaden till Barkarby.

Villkor för störningar
Domstolen prövar den bortledning av grundvattnet som alltid behöver göras när man bygger bergtunnlar. Men viktigare för de flesta som bor i närheten av utbyggnaderna är att domstolen också sätter villkor för hur mycket arbetena med nya tunnelbanan får störa. 

-  Vi föreslår villkor som i första hand baserar sig på Naturvårdsverkets riktlinjer för byggbuller. Men vi kan inte bygga ut tunnelbanan utan att överskrida riktvärdena. Därför vill vi ha möjlighet att störa mer ovan jord på vardagar 7-19 och under jord – alltså med borrningar och sprängningar – på vardagar mellan 7 och 22, säger Kalle Persson som är ansvarig för alla nya tunnelbanans miljödomsansökningar. 


Det är samma villkor som till exempel Citybanan och Förbifart Stockholm har fått av domstolen. Där arbetena inte stör någon, till exempel mitt ute på gamla Barkarby flygfält eller under Saltsjön kan arbetet pågå dygnet runt.

- Även om man har rätt att utföra störande arbeten de här tiderna, så har vi fortfarande ett ansvar för att vardagslivet ska fungera. Det kan innebära allt från att vi bekostar nya rutor som stänger ute ljud bättre till att i en del fall erbjuda ett annat boende en tid, berättar Kalle Persson. 

Fler ansökningar nästa år
Under våren kommer även miljödomsansökningarna för tunnelbanan till Arenastaden och tunnelbanan till Nacka och söderort att lämnas in. Det tar mellan 8 och 18 månader att få en dom, beroende på hur stort målet är. 

Vill du veta mer om hur vi jobbar med störningar under byggtiden? Se filmen på vår YouTube-kanal.
Här kan du läsa hela ansökan.

2019-01-29