Skip to main content

Därför är planken gulgröna

Gulgröna plank omger arbetsplatserna för nya tunnelbanan
NCS S 2030-G8oY. Nej, det är inte namnet på en stjärna i en främmande galax. Det är namnet på färgen på de plank som sitter runt nya tunnelbanans arbetsplatser. Så här gick det till när den gulgröna färgen som nu syns på allt fler platser i och runt Stockholm spikades. 

Arbetet med nya tunnelbanan börjar bli en vanlig syn för allt fler stockholmare. Arbetstunnlar sprängs och arkeologiska utgrävningar pågår. Alla arbetsområden för nya tunnelbanan kommer att se ungefär likadana ut, oavsett om de ligger i Järfälla, Nacka, Solna eller Stockholm. Planken har en gulgrön nyans och pryds med skyltar som berättar om vad det är som händer på området. Att planken ser ut som de gör är ingen slump.  

- Vi satte ihop en arbetsgrupp med kommunikatörer, en arkitekt och en byggledare. Uppgiften var att spika ett manér som skulle fungera över hela projektet och i många år. Planken blir en väldigt stor del hur vi syns i staden. Det är ett skyltfönster för oss eftersom vi bygger där väldigt många människor bor, säger Marianne Dunér, kommunikationschef på nya tunnelbanan. 

Köpenhamnplanen 

Från början fanns det en vision om att planken skulle få konstnärlig utsmyckning. Så har man jobbat i Köpenhamn när tunnelbanan byggdes ut där och vi ville gärna göra samma sak här eftersom det var uppskattat i Köpenhamn. Förslaget krävde dock extern finansiering i form av reklampengar, något som Stockholm stad sa nej till. 

- De ville inte ha mer reklam i det offentliga rummet och vi fick tänka om, säger Marianne Dunér.   

Plan B blev att måla planken i en färg som kunde lyfta information om pågående arbeten men också skapa igenkänning. Flera förslag provmålades och plankgruppen röstade. 

Informationstavlor på planken runt arbetsplatser

Det blev en ganska klar seger för den gulgröna nyansen.   

- Den kontrasterade bra mot informationsskyltarna på planken men samtidigt sticker den ut. Det är kul att bidra med lite färg i stadsbilden. Dessutom är det ett sätt att skapa igenkänning och planken visar verkligen att det är vi som jobbar här, säger Emelie Wilhelmsson, som arbetar med kommunikation på nya tunnelbanan. 

Vinnarfärgen är dessutom internationellt erkänd för att vara en bra färg på plank. 

- När jag var i Paris såg jag att de använde en liknande färg på planken runt uppbyggnaden av Notre Dame, så vi var nog ganska moderna i vårt val, säger Mikael Larsson, projektledaren som samordnade arbetet med gestaltningsprogrammet för planken.

Plank utanför Notre dame

2020-12-07