Skip to main content

Konst som andas värme och glädje

Cilla Ramnek gör konst för nya tunnelbanan
Den nya tunnelbanestationen i Järla kommer att få ett starkt avtryck av Cilla Ramnek som fått i uppdrag att stå för den konstnärliga utsmyckningen. Hela stationen kommer att omfattas av hennes verk ”Klänning”.
Cilla Ramnek arbetar analogt, som hon beskriver det själv. Hon väljer att inte arbeta i dator utan har gjort en modell av den nya tunnelbanestationen helt för hand. Hon beskriver konsten att rita mönster till golv och väggar som ett slags musikalitet. 
 
Det är inget hafsverk hon snickrat ihop, Cilla Ramnek provade bland annat ett femtiotal kulörtet innan hon hittade rätt grön ton till golvet. Två stora konstverk ska pryda stationen, en tavla som kommer att föreställa en klänning och en flera meter hög taklampa, likt en enorm skulptur, som kommer att hänga på ett mellanplan.
 

Cilla Ramnek visar en modell av sin taklampa.

 
- Men jag ser hela rummet som en jätteskulptur, berättar Cilla Ramnek i sin ateljé medan hon visar modellen. På den här stationen ska man känna sig omhändertagen och trygg.
 
Cilla Ramnek tänker sig att ytorna på tunnelbanestationen ska vara av enkla material med fokus på detaljer. I stor utsträckning planerar hon att använda standardmaterial och istället lägga tid och budget på själva arbetet. 
 
Tunnelbana för alla
Lugna toner kommer att dominera stationen med de två stora konstverken som kontraster. Hon tror att det blir de stora konstverken som de närboende kommer att se på som symboler för sin hemstation.
 
Att jobba med utsmyckningen av en tunnelbanestation har varit en dröm sedan länge. Hon tycker att tunnelbanan fungerar som stadens blodsystem, som hennes konst nu blir en del av. Dessutom  finns den fina demokratiska och inkluderande aspekten, tunnelbanan är till för alla.
 
- Hellre inklusiv än exklusiv, säger Cilla Ramnek. Det är så jag vill att min konst ska vara.
 
Fascinerande konst
Cilla Ramnek har fascinerats av konsten i tunnelbanan sedan länge. Siri Derkets ”Kvinnopelaren” på T-centralen och väggmålningar på Östermalmstorg är favoriter. Hon imponeras bland annat av hur Derkert lyckats få in teckningskänslan i betongen. Nyligen flyttade en av sönerna till Västra skogen och då upptäckte hon Sivert Lindbloms konst där. Och tunnelbanan i Moskva med sina vackra kristallkronor är en annan favorit.
 
Nu börjar många års arbete med att förbereda och sedan färdigställa den nya stationen, som planeras tas i drift 2025.
 
- Det ska bli spännande att arbeta vidare med detta tillsammans med arkitekten och projektledaren för stationen. Det blir säkert kompromisser i långa rader, men det ingår i jobbet. Jag hoppas vi blir ett bra team, avslutar Cilla Ramnek.
2019-01-29