Skip to main content

Många nyfikna på framtida affärsmöjligheter

Närmare 300 deltagare från 18 länder kom till Stockholm för att höra om alla de kommande upphandlingar som landstinget ska göra inom infrastruktur.

Under leverantörsdagen den 26 oktober presenterades nya tunnelbanans 30-tal entreprenader. På plats fanns också trafikförvaltningen som berättade om några av sina stora infrastrukturprojekt.

På det här sättet kunde vi visa upp oss samtidigt för en stor del av branschen. Det är speciellt viktigt eftersom vi snart kommer att påbörja våra upphandlingar, säger Pia Lindberg-Nedby, upphandlingschef för tunnelbanan, som är väldigt nöjd med dagen.

Det är även Anna Nylén, projektchef för utbyggnaden till Barkarby och den som är först ut att börja bygga, direkt efter sommaren 2018.

Det var verkligen roligt att presentera oss för så många och det märktes på frågorna jag fick att det finns ett jätteintresse för att vara med och bygga tunnelbanan, säger Anna Nylén.

Stor blandning av företag

Många av besökarna representerade företag som redan finns i Sverige och Stockholm, men flera var också på plats för att planera för en framtida etablering i regionen, till exempel ett par statliga kinesiska järnvägsföretag som var i Stockholm för att undersöka möjligheten att vara med och bygga infrastruktur i Sverige. Per Englund jobbar för ett amerikanskt företag som ska starta i Skandinavien. 

För oss är Sverige mycket intressant. Sverige är ett väldigt etiskt land att göra affärer i. Det är viktigt för oss, vi ligger på topp 100-listan av företag som gör etiska affärer av alla bolag i värden, berättar han.

Hans företag har bland annat varit med och byggt tunnelbanan i Dublin och höghastighetsjärnvägar i Malaysia, Kalifornien och Storbritannien.

Intressant region

Invest Stockholm, ett bolag inom Stockholms stad som jobbar med att förenkla för företag att etablera sig i regionen, hade mycket att göra under dagen.

Vi hade kö till vår monter med folk som ville komma och prata med oss. Vi vet ju att intresset för vår region är stort, det är mycket på gång som ska byggas och vi får ofta frågor om tunnelbanan, berättar Erik Krüger från Invest Stockholm.

Just att Stockholm växer och att många stora investeringar är beslutade eller planerade gör det intressant att jobba i Stockholmsregionen, berättar flera av besökarna. 

 Först blev vi intresserade av Ostlänken, sen insåg vi hur mycket som var på gång i Stockholmsregionen, säger John McSheen från Storbritannien.  

Stockholm är i en oerhört expansiv fas, med framför allt Sverigeförhandlingen, där man har åtaganden med bostäder, affärslokaler och infrastruktur. Utvecklingen går mot att minska bilåkandet och åka mer kollektivt och cykla mer, så det är en jättespännande region som håller på att omvandlas till ett mer hållbart samhälle, säger Lovisa Johnson från Stockholm. 

Lovisa Johnsson

 

2019-01-29