Skip to main content

Mikael ska göra tunnelbanan lätt att styra

Mikael Sundell
Mikael Sundell har titeln tekniksakkunnig styr och övervakning. Han är en av många experter som behövs för att bygga tunnelbana.

Publicerad: 2019-05-14

– Styr och övervakning är lite som ett nervsystem i tunnelbanan. Det gör att till exempel el, värme, ventilation och belysning fungerar som det ska. Mitt mål är att tunnelbanan ska kunna gå störningsfritt när den är klar.

Hur ska det gå till?
– Allt som vi installerar i tunnelbanan, som el- eller ventilationssystem delar med sig av information som anläggningsövervakare eller trafikledningen håller koll på. Då kan de enkelt se om något behöver repareras eller bytas ut. De kan också styra utrustningen från sitt kontor, till exempel justera ventilation eller belysning.

Vad stöter du på för utmaningar i ditt jobb?
– Jag och de andra tekniksakkunniga jobbar med att göra hela den nya tunnelbanan så enhetlig som möjligt för att de olika linjerna och stationerna som vi bygger ska fungera på samma sätt. Då blir det enkelt för dem som ska jobba med våra system i slutändan. Därför ställer vi krav som de som ritar och bygger måste följa. Men man kan tolka våra krav på olika sätt, så därför granskar vi också alla ritningar.

Vad gör du om dagarna?
– Det är mycket möten. Jag samarbetar både med mina kollegor på nya tunnelbanan och med trafikförvaltningen som ska köra och sköta om tunnelbanan när vi byggt färdigt. Det är viktig att se till att vi uppfyller deras förväntningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag får jobba med så många olika teknikslag och försöka få alla olika system att funka tillsammans som en helhet. Jag tycker att det är ruskigt roligt med infrastruktur och har jobbat med tekniken i närmare 18 år nu. Under jord finns helt andra utmaningar än ovan jord, och jag tycker att det här är ett fantastiskt roligt projekt!

 

2019-05-15