Nya spontarbeten i Högdalen

Nyhet  Utbyggd depå i Högdalen  2021-04-29
Under vecka 18 startar nya spontarbeten i slänten söder om Högdalsdepån. Arbetet beräknas pågå till och med november.  

Publicerad 2021-04-29  

(Bild: Området där fjolårets spont slutar och årets arbeten tar vid. Till höger i bild syns Högdalsdepån.)

I Högdalen i södra Stockholm pågår arbetet med att bygga ut Högdalsdepån, som i framtiden kommer att ta emot tåg från både Blå och Grön linje. För att göra plats för de nya spåren och byggnaderna utvidgar Region Stockholm depåområdet söderut med ungefär 30 meter.   

Marken söder om depån är backig och arbetet med att schakta bort jordmassor och borra en rörspont påbörjades redan 2020. En spont är en stödjande konstruktion som borras ned i marken för att stabilisera underlaget och förhindra att omkringliggande jord rasar ned på arbetsområdet.  

Läs mer: Spontning för miljöns skull 

Bullrande arbete 
Under vecka 18 återupptas spontarbetet och arbetet fortsätter nu väster om det område som spontades i fjol. Arbetet kommer att utföras vardagar mellan 07:00-19:00 och beräknas pågå till och med november.  

– Det kommer att märkas när vi börjar sponta, men rörspont som är den metod vi har valt låter mindre än annan typ av spont. Vi förhåller oss till de riktlinjer vi har fått i vår miljödom och gör vårt bästa för att minimera störningen, säger Camilla Fastén, projektledare på nya tunnelbanan.  

Camilla Fastén, projektledare på nya tunnelbanan.

Högdalsdepån byggs ut  
När tunnelbanan i Stockholm blir längre behövs fler tåg. För att kunna ta hand om alla nya tåg ska Högdalsdepån byggas ut. En ny spårtunnel byggs för att ansluta depån till tunnelbanans Farstagren, så att tågen kan komma in och ut via både Högdalen och Hökarängen. Hela arbetet med utbyggd depå i Högdalen beräknas ta fem år.  

Läs mer: Högdalsdepån är hjärtat i nya tunnelbanan 

 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00