Skip to main content

Stadens rum förändras med nya stationer

Sofia
Det är inte bara helt nya stadsdelar som växer fram nära de nya tunnelbanestationerna. Även platser som redan finns kommer att förändras – ett exempel är Stigbergsparken på östra Södermalm.

Publicerad 2019-09-12

Station Sofia kommer att vara den första nya tunnelbanestationen på Blåa linjens väg söderut från Kungsträdgården. Plattformen kommer att ligga ungefär 100 meter under Stigbergsparken, där den nya biljetthallen och ingången till tunnelbanan hamnar. 

– Det är topografin i området som ger djupet. Vi bygger våra tunnlar i berg hela vägen, först under vattnet i Saltsjön, sen under Söders höjder, förklarar Andreas Burghauser, projektchef för tunnelbanan till Södermalm.

Andreas Burghauser

För att stationen ska bli så användbar som möjligt för resenärerna kommer de att åka hiss mellan tåg och park:

– Vi bygger stora, snabba hissar som tar ungefär 30 sekunder hela vägen upp. Sen kliver man av i en ny byggnad mitt i Stigbergsparken, säger Andreas Burghauser. 

Fler i rörelse i framtiden

Idag är parken ”ett i förhållande till Folkungagatan sidoordnat parkrum i foten av Stigberget, med storvuxna träd, gräsytor och en mindre lekpark”. Det är i alla fall så Stockholms stad beskriver den i det gestaltningskoncept som har tagits fram för parken inför att tunnelbanestationen ska byggas. 

– Med ny tunnelbana och även utbyggnaden av Ersta sjukhus kommer många fler människor än idag att röra sig i området. Vi räknar med ungefär 35 000 av- och påstigningar på stationen varje dygn. Det är ungefär lika många som vid Hornstull eller Karlaplan idag. Då behöver vi till exempel nya gångstråk som klarar av den ökade belastningen, säger Andreas Burghauser. 

Både torg och park

Stockholms stads vision är att parken ska bli ”ett gemensamt stadsrum på östra Södermalm”.

Det kommer att bli både torgliknande ytor och sammanhållna gröna ytor. En hel del av dagens grönska kommer att vara kvar, men en del tas också bort. Samtidigt ska ett större antal nya träd planteras och det blir även ny markgrönska. Elnätsstationen som ligger mitt i parken flyttar in i västra sluttning. 

För att vår nya byggnad ska passa in i den nya parkmiljön samarbetar vi tätt med Stockholms stad, som är ansvariga för själva parken. Vi har ju ett gemensamt mål att det här ska bli en så bra plats som möjligt – både för de framtida resenärerna och för alla andra som är i parken, säger Andreas Burghauser. 

 

Vill du veta mer om planerna för station Sofia? Läs Stockholms stads gestaltningsprogram för parken och det för stationsbyggnaden

Klicka på bilden om du vill se en karta över hur parken planeras se ut när tunnelbanan är klar. 

Stigbergsparken

2020-05-26