Skip to main content

Stockholmsrummet öppnar utställning om infrastruktur

Stockholmsrummet
Stockholmsrummet på Kulturhuset vid Sergels torg levandegör utvecklingen i staden. Från 16 mars till slutet av maj har man extra fokus på den infrastruktur som behövs för att det ska kunna växa fram nya bostadsområden och stadsdelar.

I Stockholmsrummet berättas hur, var och varför Stockholm växer. På en jättelik modell av Stockholms innerstad kan man se alla stadens utvecklingsplaner, dessutom finns bildspel, 3D-kartor och VR-modeller.

- Vi använder både ny och gammal teknik här på utställningen. Den klassiska modellen kompletteras till exempel med 3D-kartor där man kan zooma in och se olika delar av Stockholms stad, säger Emilia Geijer, kommunikatör.

Hon berättar att många besökare kommer hit för att förstå vad som kommer att hända i deras närområde, hur vägen till jobbet och vardagen ska bli framöver.

Extra mycket infrastruktur

Nu finns också flera skärmar med information och bildspel om alla de infrastruktursatsningar som görs i länet: nya stombussar, tvärbanans förlängning, nya cykelbanor, Förbifarten och självklart finns även tunnelbaneutbygganden med. 

- Det känns väldigt roligt med den här satsningen på infrastrukturprojekten. Det finns ett stort engagemang kring infrastruktur och framför allt får vi frågor om tunnelbanan, berättar Emmy Martinsson, samordnare för Stockholmsrummet.

Barn på besök

Under vårt besök i Stockholmsrummet är en förskoleklass på besök och den enorma modellen intresserar alla barnen. De försöker hitta var de bor och tittar fascinerat på filmerna inbyggda i modellen. Med VR-glasögon kan barnen blicka in i Stockholms framtid - den stad där de kommer att vara vuxna, med nya bostäder, skolor, grönområden, gator och vägar och inte minst mer tunnelbana. 

Stockholmsrummet ligger i bottenvåningen på Kulturhuset vid Sergels torg. Det är öppet vardagar klockan 10–19 och helger klockan 11–16. Läs mer på Stockholms stads hemsida.

2019-01-29