Skip to main content

Stort intresse för att bygga tunnelbana

Mårten Frumerie och Pia Lindberg Nedby
Nu på torsdag, den 26 oktober, samlas bygg- och anläggningsföretag från hela världen i Stockholm. Landstingets kommande upphandlingar för bland annat nya tunnelbanan ska presenteras.

Närmare 300 deltagare från 16 olika länder kommer till landstingets stora leverantörsdag. Europeiska länder som Spanien och Tyskland, men även till exempel Kina och Indien, finns representerade.

- Det här gör vi för att verkligen betona för branschen att vi är på gång och snart börjar bygga. Det är nu leverantörerna måste börja förbereda sig om de vill vara med och lämna anbud på våra upphandlingar, säger Pia Lindberg Nedby, upphandlingschef på förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Under leverantörsdagen kommer nya tunnelbanan att presentera ett 30-tal kommande entreprenader, med kontraktsvärden från 30 miljoner kronor upp till närmare två miljarder kronor. Även trafikförvaltningen visar upp några av sina stora infrastrukturprojekt, som tvärbanans utbyggnad till Kista och Roslagsbanans utbyggnad med ny depå och dubbelspårväg.

- Det är verkligen jätteroligt med det här stora intresset för oss och vad vi ska bygga. Samtidigt är jag inte förvånad – den utveckling vi har i vår region och den här historiskt stora satsningen på utbyggd kollektivtrafik gör det väldigt spännande att jobba med infrastrukturprojekt här, säger förvaltningschef Mårten Frumerie.

Efter årsskiftet kommer de första förfrågningsunderlagen att skickas ut och första byggstart är planerad till direkt efter sommaren 2018. Då börjar bygget av arbetstunnlar för tunnelbanan till Barkarby. 

På vår upphandlingssida finns all information om hur vi jobbar med upphandlingar samlad. 

2019-01-29