Trygga platser i tunnlarna

Nyhet  Nacka, Nya tunnelbanan  2021-03-22
Om det händer en olycka i en tunnel kan det vara svårt att ta sig ut. Då finns  räddningskammare som skydd i upp till ett dygn. 

När en tunnel blir längre än 300 meter måste säkerheten öka. Bland annat placerar man då ut räddningskammare.  

– I en räddningskammare finns det plats för alla som vistas i tunneln och där kan man ta skydd om det inte går att ta sig ut. Kammaren placeras så att det aldrig är längre än 300 meter till en trygg plats, säger Niklas Broström, byggarbetsmiljösamordnare på CRTG, som bygger arbetstunnlarna i Nacka. 

Det får alltså inte finnas fler personer i en tunnel än det finns platser i räddningskamrarna. 

– Vilka som finns i en tunnel övervakas hela tiden, och är det redan fullt  får andra vänta med att gå ner tills det blir utrymme ledigt, säger Niklas Broström. 

Här finns el, luft och vatten

I en räddningskammare i nya tunnelbanans tunnlar i Nacka ska åtta personer kunna vistas i 24 timmar, om en räddningsinsats tar tid. 

Kammaren är av stål, lufttät och uppvärmd. Inne i den finns el från batterier, luftbehållare och apparatur som renar luften från koldioxid. Det finns också en toalett, stolar samt vatten och enklare livsmedel. 

– Det finns också tidsfördriv, som en kortlek, säger Niklas Broström. 

Som en extra säkerhetsåtgärd kan hela kammaren dras ut ur tunneln av en traktor, men målet är att de aldrig ska behöva användas. 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00