Skip to main content

Tunnelbanan till Nacka nominerad till internationellt pris

Bild ur BIM-modell som visar tunnelbanestation
Landstinget är i final i den stora infrastrukturtävlingen Be Inspired Awards som avgörs i London den 3 november.

Det är förvaltning för utbyggd tunnelbana som tillsammans med konsultbolagen Sweco och Typsa är en av tre finalister i kategorin ”Innovation in Rail and Transit” i 2016 års Be Inspired Awards. Tävlingen belönar innovation och kunnande i infrastrukturprojekt och det är arbetet med det som kallas BIM och 3D-modellering som nominerats.

- Det här är väldigt roligt, säger Martin Hellgren, projektchef för utbyggnaden till Nacka och söderort. Vi ska bygga en modern tunnelbana i en komplicerad miljö och för att lyckas beskriva hur det ska göras behöver vi använda teknik som ligger i framkant. Det känns verkligen motiverande att det arbete vi gör tillsammans med våra konsulter redan nu uppmärksammats och att vi kommit till final.

Bättre förståelse med 3D

Bim betyder Building Information Modeling och är ett sätt att se allt man planerar att bygga i 3D. Det är en relativt ny metod, som underlättar arbetet. Fördelen är att det ger en bättre förståelse för både helheten och sammanhangen, man kan vrida och vända på det man granska. 

I modellen är det också möjligt att gå in i enskilda rum och titta runt hur det kommer att se ut när alla installationer är på plats. Det gör att man kan upptäcka konflikter som skulle vara svåra att se på en vanlig pappersritning.

En av världens djupaste stationer

Utbyggnaden av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka och söderort är 11 kilometer tunnel helt i berg. Den kommer att gå under Saltsjön och station Sofia på Södermalm blir en av de djupaste i världen - 100 meter under marken.
- Det är ett otroligt spännande projekt att arbeta med och vi är väldigt stolta över att vara nominerade som ett av världens mest innovativa infrastrukturprojekt. Effektiva metoder, integrerat arbetssätt och samverkan ser vi som några av de viktigaste framgångsfaktorerna i den här typen av projekt, säger Johan Dozzi, vd för Sweco Civil.

Final om knappt två veckor

Även de båda andra utbyggnadsgrenarna – tunnelbana till Arenastaden och tunnelbana till Barkarby – använder sig av BIM. Be Inspired Awards har delats ut sedan år 2004 och bakom priset står mjukvaruleverantören Bentley. Den 3 november avgörs tävlingen i London. 

 

2019-01-29