Skip to main content

Ventilationstorn blir häckningsplats

Ventilationstornet ska erbjuda en häckningsplats åt tornseglare i Norra Igelbäckens naturreservat, väster om Barkarbystaden.
Nu börjar markarbeten för det som ska bli ett kombinerat ventilationstorn och häckningsplats för tornseglare på Barkarby flygfält.

Det åtta meter höga tornet i Norra Igelbäckens naturreservat blir en häckningsplats för fåglar. Högst upp kommer det att finnas vinklar och hål där häckande tornseglare ska trivas. Längre ner på tornet kan det även bli andra slags holkar för mesar och finkar. 

Tornet byggs mellan Akalla och Barkarbystadens stationer. Det är ett avluftstorn där luft från tunneln under ventileras ut. Luften från tornet är densamma som finns på en vanlig tunnelbaneplattform. Den blåser iväg och sprids över stora ytor och utgör ingen risk för vare sig fåglar eller människor.  

Tornseglaren är en fågel som nästan aldrig landar och den föredrar att häcka högt upp. Nu i maj kommer tornseglarna till Sverige från Afrika söder om Sahara där de övervintrat. Namnet kommer av att de ofta byggt bo i kyrktorn. De kan både para sig och sova i luften och kan få problem att ta sig upp i luften igen om de hamnar på marken.  

Ventilationstornets dubbla funktion har tagits fram av arkitektbyrån White i samarbete med Järfälla kommun och nya tunnelbanan.

2021-05-17