Grodor räddade i Barkarby

I fjol hittade entreprenörerna många grodor i dagvattensystemet i arbetsområdet på Robothöjden i Barkarby. Tack vare en ramp och extra nät i brunnarna kommer grodorna nu rätt, visar årets uppföljning.

Nyhet  Barkarby, Hållbarhet, Nya tunnelbanan  2022-09-16
Karta över arbetsområdet i Barkarby och ett foto på en groda.
Grodorna hittar numera rätt runt Barkarbystaden. Just denna groda fotograferades på annat ställe. Foto: Region Stockholm.

– Efter att vi gjort egentligen ganska enkla lösningar, så verkar grodorna må bra. Insatserna har fungerat, säger Susanna Wold, hållbarhetshandläggare på Region Stockholm. 

Bredvid arbetsområdet för den nya stationen Barkarbystaden finns ett naturreservat där grodor bor. Förra hösten hittade entreprenören SBT Sverige AB grodor som hamnat i vattenreningssystemet inne på området, utan att kunna ta sig upp. De djuren fick räddas med håv. 

– Det var räddningsaktion på räddningsaktion och ett stort flöde av grodor, berättar Susanna Wold. 

Mer om rampen som räddar grodor 

Enkla insatser fungerade 

Projektet försökte lösa problemet genom att installera en ramp och extra underlock, så grodorna kunde ta sig bort från farliga rännor och brunnar. Nu visar en uppföljning att grodorna hittar ut från arbetsområdet för egen maskin.  

– När vi tittat i brunnar och system så hittar vi bara någon enstaka, liten groda och inte samma antal som förut, säger Susanna Wold.  

Expertkunskap förs vidare 

Tunnelbaneprojektet har också haft en grodexpert på besök, som gav mycket matnyttig information om djurens liv och rörelser i området. Installationerna för och expertkunskapen om grodorna kommer att föras vidare till de verksamheter som kommer efter när bygget är klart.  

– Innan vi lämnar området kommer vi att lämna över all information vi har om grodorna och hur de rör sig här runt Barkarbystaden till kommunen, säger Susanna Wold. 

Så arbetar den nya tunnelbanan med hållbarhet 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00