Kom närmare naturen i Solna

Hur många kottar behöver en ekorre äta fröna från för att bli mätt? Och kan Sveriges minsta fågel verkligen vara snorkråkan?

Nyhet  Arenastaden, Nya tunnelbanan  2022-06-14
Barn från förskolan Utkiken lär sig om ekorren.
Barn från förskolan Utkiken lär sig om ekorren.

Runtom på det gröngula planket vid nya tunnelbanans arbetsområde vid Arenastaden i Solna sitter elva stora skyltar med fakta, frågor och små utmaningar – allt handlar om naturen i närområdet. Tisdag den 14 juni var det festlig invigning, med fokus på framtida tunnelbaneåkare. 

-Vi tar en del av parken när vi bygger och vi vet att parken är välanvänd av förskolorna i området. Så i samarbete med Solna naturskola har vi tagit fram de här fina skyltarna. Tanken är att barnen och pedagogerna ska kunna komma hit flera gånger och både lära sig och ha kul, berättar Hanna Nahlin, projektledare på nya tunnelbanan. 

Bandklippning
Bandklippning Foto: Region Stockholm

Hedersgäster på invigningen var förskolebarn från flera förskolor, bland annat förskolan Juvelen, som ligger rakt ovanpå tunneln.

-Vi bjöd även in dem till att vara med och lyssna och känna den första sprängningen i januari, så de vet precis vad vi gör bakom planket och under jord, berättar Hanna Nahlin. 

Teckningarna är gjorda av Erika Eklund Wilson och texterna har Solna naturskola tagit fram. Och hur är det med ekorren egentligen? Hur många kottar behöver den på en dag? Det visste barnen från förskolan Utkiken, som kikade runt på skyltarna tillsammans sina pedagoger: 

-30! 

Vill du själv besöka naturspåret? Du hittar det mittemot Dalvägen 16 i Solna.  

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00