Ovan molnen – under jord

Vid Barkarbystadens station kommer du att kunna ta rulltrappan ner till plattformen, och blicka ut över ett rörligt molntäcke. Konstnären Helena Byström låter minnen från det nedlagda flygfältet i Barkarby flytta ner i tunnelbanan.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan  2022-03-08
Illustration av hur Barkarbystadens station är tänkt att se ut. Människor på plattformen. Molntäcke syns på en vägg.
Barkarbystadens plattform med konstnärlig gestaltning av Helena Byström. Foto: White%20Arkitekter

Ett molntäcke och en blå himmel breder ut sig längs plattformens väggar.  Att vara långt under jord och samtidigt sväva i det blå var en kontrast som konstnären Helena Byström bland annat arbetat med när hon tillsammans med arkitektbyrån White utformat Barkarbystadens station. 

– Jag tänker att man får en andningspaus när man står och väntar på tåget. Att se molnformationerna blir ett slags kontemplation över något som är i ständig förändring. 

Med hjälp av projektorer skapas en himmel med molnformationer som långsamt rör sig och omformas. 

– Det känns spännande att använda sig av nyare teknik i mitt verk. Det är ett uttryck man annars inte ser i konsten i tunnelbanan. 

Hundra år av flygning

Barkarby flygfält var under nästan hundra år aktivt som både civil flygplats och som flygflottilj inom försvaret. 2010 lades verksamheten ner och kommande år kommer den nya stadsdelen Barkarbystaden, med en egen tunnelbanestation, att växa fram här. 

 –  I dag tänker nog de flesta på shopping när de tänker på Barkarby. Men tidigare var Barkarby förknippat med flygande.

Person i vit skjorta.
Helena Byström, ansvarig för konsten på station Barkarbystaden. Foto: Tina Axelsson

Att ta avstamp från platsen och flygfältets historia passade väldigt bra in på hur Helena Byström brukar arbeta. Det är en nyfikenhet på människor, platser och händelser som driver henne, förklarar hon. 

Grundlig research

– Det kan vara svårt att känna igen min konst på något särskilt uttryck eller material. Jag vill hela tiden göra något nytt. Man kan säga att jag kan lite om mycket och tar rollen lite som en regissör. Jag gör grundlig research och ofta använder jag också mig mycket av andras expertis.

Tidigt i processen träffade hon personer som varit verksamma vid flygfältet. Bland annat besökte hon Kamratföreningen för F8 flygflottilj som möts regelbundet för lunchträffar där de delar berättelser och minnen från flygfältets historia. 

Visionsbild av Barkarbystadens station. Ett mellanplan med rulltrappor till höger och vänster.
Mellanplanet vid Barkarbystadens östra uppgång. I golvet slingrar sig texterna med koppling till det gamla flygfältet i Barkarby. Foto: White Arkitekter

– Genom att intervjua och lyssna till deras samtal fångade jag upp ord och uttryck som jag kunnat använda på stationen.  

Handskrivna texter

Hon har bland annat samlat textfragment från anteckningar i loggböcker och annan dokumentation från flygverksamheten. Genom stationen kommer handskrivna texter att snirkla sig över golvet. 

– Det är skrivet av personer som jobbade på flygfältet då det var aktivt. Det är ord och uttryck som är kopplade till flygandet. 

Betongkonstruktion med ingjuten text av mässing.
”Markdimma – ingen flygning i dag”. Fullskalig provgjutning av en av texterna till golvet på Barkarbystadens station. Foto: Region Stockholm

Texterna blir utskurna i mässing och gjuts sedan in i betongmaterialet i golvet.  Det är flera år kvar till dess att man kommer kunna åka till och från den nya stationen men en av texterna har provgjutits i full skala. ”Markdimma – ingen flygning i dag”. 

– Skrivstilen är väldigt vacker men kan vara svår att läsa för många. Men jag tänker att de även går att se som vackra teckningar. Som tomtebloss från en annan tid. 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00