Tätt samarbete när tunnelbanan byggs under Hammarby Sjöstad

Utbyggnaden av Blå linje till Nacka, Södermalm och Söderort är uppdelat i flera projekt med många gemensamma nämnare. För projektcheferna Anna Sandahl och Andreas Burghauser är tätt samarbete ett måste.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Södermalm, Söderort  2022-12-07
Anna Sandahl och Andreas Burghauser står med ryggen mot Hammarby kanal.

– Vi arbetar ju i samma kommun, men också i samma stadsdel, Hammarby Sjöstad, så vi har både ett gemensamt övergripande perspektiv och många gemensamma kontaktytor, berättar Anna Sandahl, som ansvarar för utyggnaden till Söderort.

– Samverkan mellan oss är jätteviktig. Vi bygger ut för samma framtida resenärer i det här området, säger Andreas Burghauser, projektchef för utbyggnaden till Södermalm och Hammarby Sjöstad.

Han fortsätter:

–Vi jobbar geografiskt nära varandra och vi behöver ha koll på vilket projekt som utför vilket arbete. Till exempel när närområdet hör våra arbeten och undrar varifrån ljudet kommer. Vi pratar regelbundet om de här frågorna och våra medarbetare samarbetar för att informera och ha kontakt med alla som påverkas.

Flera gemensamma nämnare

Båda projekten bygger djupa stationer med högkapacitetshissar: Sofia och Gullmarsplan. Och ytterligare en gemensam nämnare är tunnlar under vatten.

– Vid Hammarby kanal ska vi borra och spränga fast åt lite olika håll. Och på Södermalmssidan möts våra tunnlar vid Tullgårdsgatan. Det kräver noggrann planering, säger Anna Sandahl.

Utbyggnaden av tunnelbanan är ett av Sveriges största infrastrukturprojekt just nu. Det innebär att det periodvis är svårt att få tag i personal.

–Med ett nära samarbete finns möjligheten att täcka upp för varandra vid arbetstoppar eller ledigheter eftersom produktionen är igång året runt, säger Andreas.

– Det är både tryggt och roligt att ha en insatt kollega. Det finns alltid någon att bolla frågor med. Gemensamma lösningar gynnar alla. Då håller vi både tidplan och ekonomi, avslutar Anna Sandahl och Andreas Burghauser.

Läs mer om Blå linje till Södermalm
Läs mer om Blå linje till Söderort

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL:s Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00