Blå linje till Barkarby

Blå linje förlängs från Akalla till Barkarby.

Det här bygger vi

I nordvästra Stockholm förlängs Blå linje från Akalla till Barkarby. En sträcka på fyra kilometer med två nya stationer, Barkarby och Barkarbystaden. Tunnelbanestationen Barkarby byggs vid Barkarby pendeltågsstations norra plattformsände, intill Veddestabron. Medan station Barkarbystaden byggs i den nya stadsdelen.

Barkarby blir en viktig knutpunkt för alla kollektivtrafikresenärer, med tunnelbana, pendeltåg, regionaltåg och buss i direkt anslutning. Region Stockholms trafikförvaltning kommer längre fram att flytta bussterminalen vid Barkarby station norrut närmare den nya stationsbyggnaden och Veddestabron.

Järfälla kommun kommer att bygga 14 000 bostäder och tusentals arbetsplatser fram till 2035. Runt den nya stationen i Barkarbystaden växer en helt ny stadsdel fram på det tidigare flygfältet. På andra sidan E18 vid Barkarby pendeltågsstation omvandlas gamla Veddesta centrum och Veddesta industriområde till stadsmiljö.

Utbyggnaden av tunnelbanan mellan Akalla och Barkarby sker under jord och gör det möjligt att också förlänga tunnelbanan ytterligare i framtiden. Trafikstart år 2026.

Karta över sträckan Akalla-Barkarby med stationerna markerade.

Blå linje ska förlängas från Akalla till Barkarby – en viktig knutpunkt för framtidens kollektivtrafikresenärer. Runt den nya stationen i Barkarbystaden växer en helt ny stadsdel fram. Klicka på kartan för att se den i ett större format.

Så långt har vi kommit

Framdriftskartan visar var vi har sprängt ut berg, se grönrandig markering. Kartan är uppdaterad 20 januari 2023.

Tunnlarna mellan Barkarby och Akalla är utsprängda. Stationerna Barkarby och Barkarbystaden är också utsprängda.

Nu återstår bara tunnlarna alldeles bakom Akalla station:

  • Bakom Akalla station borrar och spränger vi i tunnlarna. Platserna varierar inom det inringade området.
Klicka på bilden för att se kartan i ett större format.

Digitalt nyhetsbrev om Barkarby

Fyll i din e-postadress och klicka på ”Prenumerera” nedan för att få ett nyhetsbrev om vad som händer i utbyggnaden av Blå linje till Barkarby.

Jag har läst informationen om behandling av personuppgifter på nyatunnelbanan.se/nyhetsbrev och samtycker till att mina personuppgifter används för utskick av följande nyhetsbrev:

 Information om utbyggnaden av Blå linje till Barkarby

Nyheter

Undrar du något?

Skriv till SL:s kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.