Blå linje till Barkarby

Utbyggnaden av Blå linje mellan Akalla och Barkarby ger kortare restider och förenklar arbetspendling för många. Samtidigt ökar också kapaciteten i tunnelbanan. Barkarby blir en smidig knutpunkt för alla som reser kollektivt.

Det här bygger vi

I nordvästra Stockholm förlängs tunnelbanans Blå linje från Akalla till Barkarby. En sträcka på fyra kilometer med två nya stationer, Barkarby och Barkarbystaden. Tunnelbanestationen Barkarby byggs intill Veddestabron. Station Barkarbystaden byggs vid Barkarby gamla flygfält.

Barkarby blir en viktig knutpunkt för alla kollektivtrafikresenärer, med tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg, regionaltåg och buss i direkt anslutning.

Pendeltågsstationen ska få en till entré (i en ny stationsbyggnad) i norra änden av plattformen. Den södra entrén, det vill säga stationen vid Barkarbybron blir kvar. När allt är klart kommer det därför att finnas två entréer, den södra och den norra, till Barkarby pendeltågsstation.

Bussterminalen som idag är intill Barkarby station, kommer senare att flyttas norrut intill Veddestabron, tunnelbanestationen och den nya stationsbyggnaden.

Järfälla kommun kommer att bygga 14 000 bostäder och tusentals arbetsplatser fram till 2035. Runt den nya stationen i Barkarbystaden växer nu en helt ny stadsmiljö fram på det tidigare flygfältet. På andra sidan E18 vid Barkarby pendeltågsstation omvandlas också gamla Veddesta centrum och Veddesta industriområde till stadsmiljö.

Utbyggnaden av tunnelbanan mellan Akalla och Barkarby sker under jord.

Trafikstart år 2026.

Karta över sträckan Akalla-Barkarby med stationerna markerade.

Blå linje ska förlängas från Akalla till Barkarby – en viktig knutpunkt för framtidens kollektivtrafikresenärer. Runt den nya stationen i Barkarbystaden växer en helt ny stadsmiljö fram. Klicka på kartan för att se den i ett större format.

Så långt har vi kommit

Tunnlarna mellan Barkarby och Akalla är utsprängda. De två stationerna Barkarby och Barkarbystaden är också utsprängda. Nu fortsätter arbetet med att bygga stationer och uppgångar.

Digitalt nyhetsbrev om Barkarby

Fyll i din e-postadress och klicka på ”Prenumerera” nedan för att få ett nyhetsbrev om vad som händer i utbyggnaden av Blå linje till Barkarby.

Jag har läst informationen om behandling av personuppgifter på nyatunnelbanan.se/nyhetsbrev och samtycker till att mina personuppgifter används för utskick av följande nyhetsbrev:

 Information om utbyggnaden av Blå linje till Barkarby

Nyheter

Undrar du något?

Skriv till SL kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.