Grön linje till Arenastaden

Tunnelbanans gröna linje ska förlängas från Odenplan till Arenastaden i Solna. Det skapar fler resmöjligheter till några av Stockholms snabbast växande stadsdelar. 80 000 arbetsplatser och 11 000 bostäder ska byggas utmed sträckan. Trafikstart är 2028.

karta som visar den att nya sträckan knyts samman med Gröna linjen vid Odenplan och får nya stationer i Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden.
Gröna linjen förlängs norrut från Odenplan med nya stationer i Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden. Klicka på kartan för att se den i ett större format.
Nya tunnelbanans arbeten i Hagastaden. Foto: LIZAFOTO Liza Simonsson

Det här bygger vi

Med nya stationer i Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden skapas nya resmöjligheter som är till nytta för många. Det kommer bli möjligt att åka direkt med gröna linjen från söderort till Karolinska Universitetssjukhuset i Hagastaden, eller till Arenastaden med sitt utbud av kontor, shopping samt kultur- och sportevenemang.

Vid Odenplan ansluter spåren till tunnelbanans Gröna linje. Det är ännu inte beslutat var tågen från Arenastaden får sin slutstation i söder;  möjliga slutdestinationer är Gullmarsplan, Farsta eller Skarpnäck.

Station Hagastaden

I den nya stadsdelen Hagastaden byggs en ny tunnelbanestation 20 meter under jord. Stationen får fyra entréer: en i Karolinska Universitetssjukhuset, en på det nya torget Hagaplan utanför sjukhuset, en mot Karolinska Institutet och en vid Torsplan.
Pågående arbeten i Hagastaden
Pågående arbeten i Vasastaden
Mer information om de nya stationerna

Foto: Region Stockholm/&Rundquist
Foto: Plattformen i Södra Hagalund. Bild: Region Stockholm/&Rundquist

Station Södra Hagalund

I anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund kommer nya stadskvarter växa fram med en blandning av bostäder och arbetsplatser. Station Södra Hagalund får två entréer, en vid Gelbgjutarevägen i Hagalunds industriområde och en utmed Solnavägen.
Pågående arbeten i Rudviken/Hagalunds industriområde
Mer information om de nya stationerna

Station Arenastaden

Station Arenastaden får två entréer. Från den norra entrén utmed Dalvägen går det snabbt att ta sig till arbetsplatser, shopping och Friends Arena. Den södra entrén i Arenastaden nås via Hagalundsgatan. Här kan du enkelt byta till tvärbana och pendeltåg.
Pågående arbeten vid Dalvägen/Hagalund
Mer information om de nya stationerna

Arenastadens norra entrébyggnad.
Bild: Region Stockholm/&Rundquist
Alla nya stationer får ett eget konstnärligt uttryck. I Hagastaden står Åsa Jungnelius för den konstnärliga gestaltningen och färgerna går i rosa. Foto: Region Stockholm/&Rundquist:

Här spränger vi under jord

På framdriftskartan kan du följa sprängarbetet under jord. Kartan uppdateras en gång i månaden.

Klicka här för att se var arbetet är just nu.

Framdriftskartan visar hur mycket av tunnlarna som har sprängts ut den 28 juni 2024 och hur mycket bergarbeten som planeras till och med vecka 35.

I Hagastaden pågår tunnelsprängningar i  riktning mot Odenplan. Den södra tunneln befinner sig under Karlbergsvägen/Torsgatan och den norra mellan Väringgatan och Torsgatan. Vi spränger också ut en servicetunnel västerut från Hagastaden i riktning mot Tomteboda.

I Solna spränger vi från flera fronter. Söderut under Ostkustbanan och Fogdevreten, i riktning mot Hagastaden. Norrut befinner vi oss under Hagalund.

 

Nyheter

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.