Fåglar får boplats över nya tunnelbanan

Här är tornet som ska ge ventilation till nya tunnelbanan och samtidigt bli hem för tornseglare i naturreservatet.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan  2019-10-08

Tornet är ett så kallat avluftstorn och kommer att byggas ovanför den nya sträckan mellan Akalla och Barkarby. Men tornet är även tänkt som häckplats för tornseglare i området vid Norra Igelbäckens naturreservat i Järfälla.

På det åtta meter höga ventilationstornets översta del kommer det att finnas vinklar och hål där häckande tornseglare ska trivas. Längre ner på tornet kan det även bli andra slags holkar som mesar och finkar kan bo i.

Alltid i luften

Tornseglaren är fågeln som nästan aldrig landar och som föredrar att häcka på höjd. Namnet kommer sig av att de ofta byggt bo i kyrktorn. Faktum är att tornseglaren både kan para sig och sova i luften. Men om en tornseglare hamnar på marken får den problem – då behöver den hjälp för att ta sig upp i luften igen. Med sin så kallade klängfot kan den inte kan sitta på marken. Därför ägnar den all tid i luften när den inte är i boet.

Tornets dubbla funktion har tagits fram av arkitektbyrån White i samarbete med Järfälla kommun. Utformningen av tornet kommer att se runt ut på håll. Men på nära håll kommer man se den åttahörniga oktagonformen.

Lämnar för varmare klimat

Luften som kommer ut från tornet är som den som finns på en vanlig tunnelbaneplattform. Den blåser iväg och sprids över stora ytor och utgör alltså varken någon risk för fåglar eller människor.

Vid den här tiden på året lämnar tornseglarna Sverige för varmare klimat i Afrika söder om Sahara. Under senare halvan av maj är de återigen i Sverige.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL:s Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00