Nu fylls hålet för hissarna på Gullmarsplan 

Nu lyfts 17 stommar av betong ner i det stora hålet på Gullmarsplan. Här ska snabbhissarna ta resenärerna mellan biljetthallen och Blå linje under jord.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Nyheter, Söderort  2024-10-16
Betongdel hissas ner i ett schakt.

Samtidigt som vardagen händer på en av Stockholms största knutpunkter pågår arbetet med att göra plats för Blå linje. De senaste åren har det mesta handlat om att borra och spränga ut det stora hisschaktet som förbinder den nya tunnelbanan under jord med dagens biljetthall. Nu kläs hålet med en betongstomme nerifrån och upp.  

– Arbetet har hittills gått bra. Vi bygger ungefär en våning per vecka, säger Mats Johansson, samordnande byggledare på Region Stockholm.  

Inuti betongtornet ska fem stora och snabba hissar byggas. Stationen blir en av flera som får den nya lösningen i Stockholms tunnelbana. I andra änden av plattformen byggs en uppgång mot Mårtensdal – där blir det vanliga rulltrappor och hissar.  

Läs mer om stationer med bara hissar

Så här ser det ut när betongstommarna lyfts ner i hålet. Video: OHLA/Karl Escher:

Så här kan det att se ut när det är klart:

Visionsbild av Gullmarsplans mellanplan. Vägg med kakel i olika färger och människor som står och väntar på hissar. uppe i taket syns skyltar som visar vägen på stationen.
Gullmarsplans mellanplan för Blå linje. Visionsbild: Region Stockholm / Sweco

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00