Full fart ger större störningar

Nu är det full fart på tunnelbanebygget i hela Stockholmsregionen. Allt fler märker eller blir störda av det – men vad är det som låter och hur mycket får det lov att låta egentligen?

Det är lätt att tänka att det är sprängningarna som låter mest, men även om de kan låta högt så går de över på några sekunder. Ofta är det andra ljud som människor i närheten uppfattar som betydligt mer störande.

Vi får e-post och samtal från många som hör och känner våra arbeten nu. Det kan handla om allt från att glasen skakar i skåpen till att man blir störd när vi lastar det utsprängda berget på lastbilar. Många undrar också när ens bostad kommer att besiktas, säger Andreas Lundell, som är kommunikationsansvarig för tunnelbanearbetena på Södermalm och i Hammarby sjöstad. 

Andreas Lundell, kommunikationsansvarig för tunnelbanearbetena på Södermalm och i Hammarby sjöstad

Prövning i domstol

Innan man börjar med stora arbeten under jord måste alla projekt genomgå en prövning i mark- och miljödomstolen. Miljödomen sätter gränser för hur mycket arbetena får låta. Men de gränserna är inte absoluta, utan kommer att överskridas på många ställen, många gånger under tiden som tunnelbanan byggs ut.  Därför finns det ett helt program av åtgärder som ska minska störningarna för de som bor i närheten.

I Solna står just nu en vägg av containrar längs med Västra vägen för att skärma av ljud från arbetsområdet och vid Gullmarsplan ska vi testa att hänga upp en gummiduk i tunnelmynningen, till exempel, berättar Andreas Lundell.

Men det kommer att finnas tillfällen då inga av våra åtgärder räcker till. Det låter helt enkelt ganska mycket när man bygger ny tunnelbana. När vi ska låta mer än riktvärdena i miljödomen behöver vi samråda med respektive kommuns miljöförvaltning. Vi får låta mer än riktvärdena om vi har gjort alla rimliga åtgärder som vi kan göra, fortsätter han. 

Stomljud hörs mest

Det som hörs allra mest är oftast ljudet från borrningarna i berget. Det kallas för stomljud och sprider sig via berget, in i stommen på fastigheterna ovanpå. Även för stomljuden finns riktvärden i miljödomarna.

Men det är tyvärr omöjligt att bygga ut tunnelbanan i tätbebyggd innerstad utan att överskrida värdena. Om vi ser att vi kommer att göra det i mer än fem dagar någonstans skickar vi ut ett erbjudande om tillfällig vistelse. I mitt projekt har 650 hushåll fått erbjudandet- Även om ingen har nappat än så länge är det bra att känna till att det finns möjlighet att få vara någon annanstans än hemma under tiden det låter som mest, säger Andreas Lundell. 

Sprängningar känns i kroppen

Många som hör av sig är oroliga eftersom de tror att en sprängning har gått snett när den hörs och känns väldigt mycket.

Än så länge är vi på de flesta ställen ganska nära ytan med våra tunnelsprängningar.  Det gör att det kan höras och till och med skaka till rätt ordentligt. Men den mänskliga kroppen är mycket känslig och det som känns starkt påverkar inte byggnader alls – även om porslinet klirrar i skåpen.

Det kanske kan vara skönt att veta att vi har satt upp vibrationsmätare på ett stort antal fastigheter nära där vi jobbar. Vi håller koll på varenda sprängning och skulle en salva vara för stor får vi ett larm om det på en gång, säger Andreas Lundell. 


Fakta: Störningar

När blir en störning en störning?

De olika projekten har lite olika riktvärden. Men det vanligaste är att vi inte får överskrida 45 dBa inomhus dagtid och 35 dBa inomhus kvällstid. Det kluriga är att riktvärdena räknas ut över tid. Förenklat kan man säga att om det är helt tyst i fyra minuter och sen ett kraftigt ljud i en minut, så får medelvärdet under femminutersperioden inte gå över 45 eller 35 dBa. 

Vad måste man stå ut med?

När man bor i en växande storstadsregion måste man räkna med att saker förändras och att man kan bli störd av olika byggen till exempel. Men vi har samtidigt ett ansvar att se till att vi stör så lite som möjligt.

Vem hör jag av mig till?

Vi har en kundtjänst som har öppet dygnet runt, du når dem via e-post eller telefon. Du kan även anmäla en skada eller störning direkt till oss: https://nyatunnelbanan.sll.se/sv/ny-kontaktsida

Var kan jag få veta mer?

Här hittar du massor med information om hur våra arbeten påverkar omgivningen: https://nyatunnelbanan.sll.se/sv/sa-har-paverkas-du

 

Kontakta oss

SL Kundtjänst har öppet dygnet runt och kan svara på dina frågor om nya tunnelbanan. Ring 08-600 10 00 eller besök SL Kundtjänst.

Pressfrågor

Emma Sahlman är pressansvarig på nya tunnelbanan. Ring 072-582 44 30 eller mejla emma.sahlman@regionstockholm.se.

För akuta pressfrågor utanför kontorstid: kontakta Region Stockholms pressjour på 08-123 131 48.