Samarbetet nyckel för god arbetsmiljö

Det pågår många saker på ett bygge som kan bli farliga. För att göra byggarbetsplatserna trygga och säkra är samarbetet med entreprenören viktigast.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Okategoriserad  2021-08-30
Två personer i arbetskläder med olika företagsnamn, står i en tunnel. Ser på en arbetsmaskin som arbetar med en bergvägg längre bort.
There are lots of things going on at construction sites that can be dangerous. In order to make construction sites safe and secure, the cooperation with the contractor is key.

Ljudet från den stora maskinen som spräcker loss block efter sista sprängningen är både vasst skärande och dovt på samma gång. Även om hörselkåporna dämpar det mesta så är ljudet starkt och vibrationerna från arbetet känns i kroppen.

– Men hytten är nästan helt ljudisolerad, så det låter väldigt lite för föraren som sitter där.

Det förklarar Niklas Broström, byggarbetsmiljösamordnare på CRTG, den entreprenör som på uppdrag av Region Stockholm just nu bygger de tre arbetstunnlarna för Blå linje till Nacka.

Se filmen från arbetsmiljöronden:

Så skapar vi en god arbetsmiljö vid tunnelbyggen.

Gemensam arbetsmiljörond

Han går den regelbundna arbetsmiljöronden tillsammans med Linda Nethercott, arbetsmiljöhandläggare på nya tunnelbanan. Tillsammans går de igenom arbetsmiljön och stämmer av mot checklistor att allt går till som det ska. I dag är de på arbetsplatsen för arbetstunneln vid trafikplats Skvaltan i Nacka.

– En optimal dag ska det verka som att vår funktion egentligen är överflödig. När vi eliminerat alla risker i förhand har vi gjort vårt arbete rätt, säger Niklas Broström.

Niklas Broström, byggarbetsmiljösamordnare på CRTG.

Olika roller

Både Region Stockholm och de entreprenörer som bygger de nya tunnlarna har ansvar för arbetsmiljön, men med lite olika roller.

– Entreprenören är den som är ytterst ansvarig för att arbetsmiljön är säker för de som är på plats, medan jag som är på beställarsidan har mer av en kvalitetssäkrande roll. Jag är ute och följer upp och ser till att entreprenören gör som vi har sagt och kommit överens om, säger Linda Nethercott.

– Arbetsmiljö är ett väldigt stort område. På ett kontor kan det handla om hur belysningen är. Här finns en annan typ av risker.

Risker vid tunnelbygge

När man bygger i berg spelar geologin en stor roll och det finns en risk att stenblock faller ner. Därför är säkringen av arbetstunneln väldigt viktig.

– Vi har även många stora och tunga maskiner igång, samtidigt som det är många människor som arbetar här. Vi försöker planlägga så att flera moment inte pågår samtidigt. Den planeringen är viktig för att skapa en trygg arbetsmiljö, säger Niklas Broström.

Bland de mer långsiktiga riskerna finns dammet inne tunnlarna som kan orsaka skador som dyker upp efter så lång tid som 20 år. Likaså är långvarigt buller en hälsorisk som stressar kroppen på olika sätt.

– Vi har alltså både långsiktiga och kortsiktiga risker som vi måste jobba förebyggande med hela tiden. Det går inte att chansa utan vi måste ha koll på riskerna och jobba proaktivt, säger Linda Nethercott.

Linda Nethercott, arbetsmiljöhandläggare på Region Stockholm.

“Samarbetet måste var på topp”

Både Linda Nethercott och Niklas Broström nämner samarbetet som helt avgörande för att arbetsmiljöarbetet ska bli bra.

– Vi kan inte göra det här på var sitt håll utan allra bäst blir det när vi jobbar tillsammans. Det gäller att vi har högt till tak, att vi kan lita på varandra, är ärliga och kan påpeka brister. Samarbetsklimatet måste vara på topp för att det ska bli så bra som möjligt, säger Linda Nethercott.