Hammarby kanal – stationen under vattnet

Nyhet  Nya tunnelbanan, Södermalm, Söderort  2018-03-12
Med ena änden på Södermalm och den andra i Hammarby sjöstad knyter den framtida stationen Hammarby kanal ihop Söder med söder om Söder.

Publicerad: 2018-03-13

Just nu pågår utställningen av Stockholms stads alla detaljplaner för områdena runt de nya tunnelbanestationerna – totalt behöver 110 detaljplaner inom Stockholms stad ändras när tunnelbanan ska byggas ut till Nacka och söderort.

Mitt emellan stadsdelarna

En av de nya stationerna är Hammarby kanal, med uppgångar i två stadsdelar – Södermalm och Hammarby sjöstad.

Själva plattformen kommer att ligga i berget under vattnet i kanalen. Flera tusen personer kommer att kliva av och på tågen här i rusningen och områdena i närheten av de nya entréerna kommer att förändras, säger projektchef Andreas Burghauser.

Plats för många nya stockholmare

I Hammarby sjöstad byggs det hela tiden nya kvarter och här kommer runt 25 000 människor bo när stadsdelen är färdigbyggd. I ett hörn av Lumaparken kommer den nya tunnelbaneentrén att byggas.

Tunnelbanan hamnar nära tvärbanans hållplats för enkla byten och i samband med att stationen byggs blir det även 50 nya cykelparkeringar i parken. Här rör sig mycket folk till fots och på cykel och det kommer att bli ännu fler – så vår planering av platsen tillsammans med Stockholms stad är viktig, säger Andreas Burghauser.

Nya resmöjligheter

På Södermalm kommer entrén att integreras i en byggnad vid Vintertullstorget. Den påverkar alltså inte så mycket hur närområdet ser ut, däremot kommer det att bli andra och större flöden av människor.

Det här är en del av Södermalm som idag har en bit till tunnelbanan. I närområdet kommer flera hundra nya bostäder att byggas. Med den nya stationen kommer det att finnas fler sätt att ta sig hit med kollektivtrafiken än idag, säger Andreas Burghauser.

Fram till onsdag 14 mars kan du kan tycka till om detaljplanerna. 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00