”Järla ska bli en ombonad station”

Nyhet  Nacka  2019-10-14
Cilla Ramnek tar sig an ett drömprojekt – att utforma konsten på en av de nya tunnelbanestationerna. Hennes tanke är att skapa en känsla av hem och omsorg, med ett feminint anslag.

Publicerad 2019-10-14

– Många är nyfikna när de hör att jag jobbar med det här projektet och undrar om jag inte får prestationsångest. Men på något sätt skärmar man av och arbetet känns ändå väldigt otvunget, säger konstnären Cilla Ramnek.

Uppdraget att ansvara för konsten på en av de nya tunnelbanestationerna beskriver hon som ett ”drömprojekt”.

– När jag fick uppdraget började jag studera och fotografera alla stationer grundligt. Tidigare kanske jag föredrog buss men nu känner jag mig nästan som en ambassadör för tunnelbanan.

Tillföra något som saknas
I sin ateljé i Vasastan i Stockholm visar hon runt bland de olika skisser och modeller som ligger till grund för det som ska bli den konstnärliga gestaltningen på station Järla i Nacka.

– Som konstnär vill jag tillföra något som saknas och jag kände att jag vill ha en färgskala och en stämning med ett feminint anslag. Större monument av kvinnor är något som jag tycker saknas i  offentliga miljöer.

En av de främsta beståndsdelarna i konsten på station Järla är olika mönster som hämtats från tyger och textilier som man ofta hittar i ett hem, berättar hon.

Golvet i biljetthallen kommer täckas av en flätning. Cilla Ramnek beskriver det som ett generiskt allmänt mönster som återfinns i alla kulturer och tidsåldrar. På stationens mellanplan är golvet inspirerat av en klassisk köksduk, köksrutan.

Känsla av hem
– Jag ville föra känslan av hem till stationen. Och traditionellt sett förknippar man ju hem och textilier med kvinnor så jag vill föra in associationer till det.

Cilla plockar fram skissen av plattformens golv, ett långsmalt pappersark med en kombination av många av olika färger och mönster, och lägger ut den på golvet intill en modell av tunnelbanestationen.

– När man kliver ut på perrongen ska man nästan få känslan av att vara i sin egen hall.

När hon gjorde skissen utgick hon från mönstren på omkring 200 stycken löpare som hon samlat in.

– Löparen är en typ av duk som är lite förbisedd och ingen riktigt bryr sig om. Plattformen kommer nästan bli som en lång trasmatta.

– Mönstret i golvet kommer göras i olika sektioner av terrazzo, ett material av stenkross och cement. Det blir en färgskala som är mer jordig än på mina skisser.


Cilla Ramnek arbetar även med att ta fram belysningsobjekt som kommer sitta i taket. ”Jag använder ofta Lego som skissmetod. Då får jag automatiskt det tredimensionella perspektivet”, berättar Cilla Ramnek som alltid arbetar analogt.

Mosaikklänning
Det är på golvet som den större delen av stationens konstnärliga gestaltning kommer att finnas. Men även på en av väggarna, som Cilla Ramnek ska klä med en tre meter hög klänning i mosaik.

–  Jag ska använda skrotdelar, kakel och andra delar som jag hittar under de här åren innan jag monterar den själv på plats. Det blir en gullig klänning med puffärmar, säger hon och visar skissen som just nu ryms på ett A3-ark.

– Jag vill skapa en ombonad station. Det är lätt att känna sig övergiven i så här stora och hårda miljöer. Men om den är klädd i en genomtänkt mönstring i flera färger känner man sig omsluten.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00