Nya möjligheter när grönt blir blått

Förutom förlängda linjer och nya stationer skapar nya tunnelbanan också nya resvägar i hela Stockholm. När Hagsätragrenen blir blå blir det mer plats på tågen i hela Söderort.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Söderort  2021-10-11

På dagens tunnelbanekarta finns tre grenar på Gröna linjen söderut. På framtidens tunnelbanekarta kommer Hagsätragrenen istället vara en del av Blå linje.

Det innebär bland annat att den som bor längs Hagsätragrenen och ska åka till T-Centralen får fem minuter kortare restid. Från Sockenplan blir stationerna Slakthusområdet, Gullmarsplan, Sofia, Kungsträdgården och T-Centralen. Sedan fortsätter tågen genom stan, på samma sätt som dagens Blå linje.

Läs mer om nya tunnelbanan till Söderort

Frigör trafik

– Sträckan mellan Gullmarsplan och T-Centralen har i dag hög belastning och det är inte möjligt att utöka trafiken, även om det behövs. Tack vare den nya sträckningen frigör man plats på spåren så att de tre förgreningarna till Hagsätra, Farsta och Skarpnäck kan få tätare trafik, säger Anna Sandahl, projektchef för nya tunnalbanan till Söderort.

Anna Sandahl.

När staten, Region Stockholm och de berörda kommunerna beslöt att bygga ut tunnelbanenätet var även fler bostäder en central del av överenskommelsen, varav omkring 40 000 ska byggas i Söderort.

Läs mer om bakgrunden till utbyggnaden

Den nya stationen Slakthusområdet ersätter stationerna Globen och Enskede gård. Det beror bland annat på att den nya Blå linjen ligger så djupt vid Gullmarsplan att det skulle bli en för brant uppförsbacke till Globen. Den som ska resa från Hagsätra till Skanstull, Medborgarplatsen, Slussen eller Gamla stan kommer att behöva byta.

Nya resmönster

Vid Gullmarsplan kommer Blå linjen att få en egen plattform 70 meter rakt under Grön linje med snabba hissar upp till biljetthallen för att enkelt kunna ta sig vidare till bussar, Grön linje eller tvärbana.

– Det blir enkelt att byta vid Gullmarsplan för den som vill vidare till exempelvis Skanstull. Utbyggnaden förändrar resmönstren i hela Stockholm och vissa ärenden som man gör vid Skanstull eller Medborgarplatsen idag kanske man kommer att göra i City istället, säger Anna Sandahl.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00