Pråmen sparade 67 000 lastbilar genom innerstan

I 2,5 år har en pråm kört fram och tillbaka vattenvägen mellan Blasieholmen och Loudden, lastad med tusentals ton tunnelberg. Varje lass motsvarar ett 80-tal lastbilar.

Nyhet  Nya tunnelbanan  2024-09-06
pråm med bergmassor lämnar kaj

På Blasieholmen ligger den arbetstunnel som används för att bygga ut tunnelbanan från Kungsträdgården och söderut. Nu har runt 800 000 ton berg fraktats ut genom tunneln och bort från Blasieholmen.

–Det här är ett känsligt läge mitt i stan, där det inte finns någon bra möjlighet att komma snabbt ut på större vägar med lastbilarna. Därför jobbade vi tillsammans med Stockholms stad för att hitta ett sätt att både frakta iväg massorna och få till en bra mottagningsplats. Det har verkligen funkat jättebra, säger Andreas Burghauser, projektchef för tunnelbanan till Södermalm.

Används för att bygga staden

Nästan varje dag sedan den 18 februari 2022 har pråmen kört från Blasieholmen fullastad med sten från tunnelbanebygget. På Loudden har stenen lastats av och där kommer den att användas under gator och hus när Stockholms stad fortsätter att bygga Norra Djurgårdsstaden. I augusti gick det sista av 826 lass.

–Vi har sluppit köra närmare 67 000 lastbilar på Strandvägen, så det är en stor vinst för närmiljön. Dessutom har vi minskat koldioxidutsläppen kraftigt, säger Andreas Burghauser. 

Exakt hur mycket koldioxid som inte släppts ut håller på att utredas nu. Med så många fördelar – varför kör man inte alla tunnelmassor från tunnelbanan på pråm?

–Vi ser alltid till den specifika platsen. Här på Blasieholmen gick det att lösa på ett bra sätt, men pråmen är stor och vi behöver kunna transportera berget från tunnlarna till pråmen på ett bra sätt, säger Andreas Burghauser.

Han tar arbetstunneln på andra sidan vattnet, vid Londonviadukten på Södermalm som exempel.

–Där är det ju en helt annan miljö vid kajen, med hårt trafikerade vägar, verksamheter och båttrafik. Där hade det varit svårt att få plats med en pråm också, säger Andreas Burghauser.

Här kan du läsa om den första turen med pråmen.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00