”Spännande att uppleva det mäktiga bergrummet”

För första gången kommer nya tunnelbanans tunnlar visas upp för allmänheten. Den 23 april är det dags för Öppen tunnel i Barkarby och projektledaren Andreas Lundell berättar varför man inte får missa eventet.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan  2023-04-11
Andreas Lundell står utanför arbetstunneln i Veddesta.
Andreas Lundell står utanför arbetstunneln i Veddesta. Här kommer besökarna att gå ner i tunneln för att komma till plattformen. Foto: Region Stockholm

Varför ska man komma på Öppen tunnel?

– Det här är ett unikt tillfälle att få komma in bakom kulisserna på ett så här stort bygge. Det är spännande att vandra ner i de mörka tunnlarna och uppleva det mäktiga bergrummet som om några år kommer att vara en tunnelbanestation. Sen är det ju en historisk händelse och den största utbyggnaden av Stockholms tunnelbana på nästan 50 år. Något som man kommer att kunna berätta om för barnbarnen.

Vad kommer man att få se?

– Besökarna kommer att få vandra ner genom en av våra arbetstunnlar, som sträcker sig från ytan, ner till det framtida plattformsrummet för Barkarby station. Det är ett stort rum, cirka 140 meter långt och 15 meter i takhöjd. Hela promenaden blir ungefär 700 meter under mark.

– På Veddestavallen nära tunneln finns informationstält och aktiviteter för barn. Vi bjuder på kaffe och kaka och svarar på frågor om Stockholms nya tunnelbana. Även Järfälla kommun finns på plats för att berätta om stadsutvecklingen i Barkarby och Barkarbystaden.

Vad behöver jag tänka på inför besöket?

– Att ha kläder efter väder och bra, rejäla promenadskor är bra. Det kan bli en del köer utomhus och underlaget i tunneln är ojämnt. Sedan är det speciella regler för barn, där vi har en längdgräns på 120 cm. Även begränsningar för rullstolar, barnvagnar, väskor och husdjur finns. Och lämna stora väskor eller ryggsäckar hemma.

All praktisk information inför besöket finns här

Hur många kommer? Blir det kö?

– Vi vet att intresset är stort och är förberedda på många besökare. För att besökare ska slippa stå i för långa köer så kommer vi dela ut tunnelbiljetter på Veddestavallen. Då kan du fika eller besöka våra informationstält medan du väntar på din tur att gå ner i tunneln.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00