Säkra sakerna i ditt hem

Bor eller arbetar du i ett område där vi bygger tunnelbana behöver du kontrollera att dina saker är ordentligt monterade och inte kan falla ned.

Tavlor på en vägg.

Säkra dina saker

Märker du att det vibrerar i din bostad eller lokal behöver du säkra lösa och upphängda föremål. Tavlor, lampor, hyllor och annat som är monterat i tak och väggar och som suttit uppe länge kan ha utslitna upphängningsanordningar. 

Kontrollera

Kontrollera därför att dessa föremål är monterade med ändamålsenliga krokar eller fästanordningar, kontrollera även upphängningen på själva föremålet, exempelvis att skruvar är monterade i vägg med rätt plugg och att snöret på tavlan består av ståltråd.

Lösa föremål som står på hyllor, fönsterbrädor och liknande kan röra sig lite grann vid varje skakning för att till slut och i värsta fall ramla ner. 

Använd gummiunderlägg

Om du har vitrinskåp finns det en risk att glasen rör sig mot varandra så att det klingar och flisor lossnar. För att undvika det kan du kan ställa dem på något som hindrar det, exempelvis gummiunderlägg som du hittar på de flesta byggvaruhus.

Titta till dina hyllor och skåp regelbundet och rätta till ordningen.

Eget ansvar

Du har själv ett ansvar för att dina föremål inte skadas. Om du är osäker på om något sitter säkert  kan du ställa ner föremålet på golvet eller annat säkert ställe medan vi arbetar i närheten. I de flesta fall handlar det om en begränsad period eftersom arbetet inte pågår på samma plats hela tiden.

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.