Tunnelbanans tunnlar färdigsprängda i Nacka kommun

Under sommaren har den sista tunnelfronten tagit sig över kommungränsen mellan Nacka och Stockholm. Det innebär att alla tunnelsprängningar i Nacka kommun är avslutade.

Nyhet  Nacka  2024-08-14
Karta som visar kommungränsen mellan Nacka kommun och Stockholms stad och var tunnelsprängningarna pågår.
Tunnelsprängningarna för nya tunnelbanan har passerat gränsen mellan Nacka kommun och Stockholm stad.

De senaste fem åren har tunnelsprängningar för nya tunnelbanan blivit vardag för många Nackabor. Ju längre arbetet har kommit, desto glesare har det blivit mellan sprängsalvorna. Nu har den sista tunnelfronten passerat in i Stockholms stad och alla tunnelsprängningar i Nacka kommun är helt klara. Tunnelsprängningarna på hela Blå linje till Nacka och Söderort planeras bli klara omkring årsskiftet.

– Vi börjar närma oss slutet av en fas med stort fokus på sprängningar. I nästa fas nere i tunnlarna pågår fortfarande intensivt arbete, men det märks inte på samma sätt för omgivningen, säger Lars Martinsson, projektledare berg och anläggning, Blå linje till Nacka.

Lars Martinsson

Är sprängningarna verkligen helt klara nu?

– Alla planerade tunnelsprängningar är helt klara i Nacka men vi spränger fortfarande ovan jord i Sickla och i hisschaktet i Jarlaberg. Eventuellt kan vi behöva komplettera med någon enstaka tunnelsprängning men dessa är oftast små och märks inte i samma utsträckning ovan jord, säger Lars Martinsson.

Från bergrum till tunnelbana

När tunnelsprängningarna avslutas påbörjas arbetet med att omvandla de tomma bergrummen till tunnelbana. Nu görs installationer, betongarbeten, markarbeten och arbeten med vatten och avlopp. Därefter ska alla byggnader och tillhörande konstruktioner byggas klart ovan och under jord. Spår, el och olika tekniska system ska installeras och testas innan tunnelbanan kan tas i drift. Trafikstart för Blå linje till Nacka planeras till år 2030.

Läs mer

Här spränger vi tunnlar

Så bygger vi nya tunnelbanan

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.