Nya tunnelbanan betyder nya bostäder

Från Fridhemsplan kommer den nya Gula linjen att sträcka sig genom sydvästra Stockholm till Älvsjö. Längs med linjen växer också många nya bostäder fram.

Nyhet  Älvsjö, Nya tunnelbanan  2024-08-26

På kartan kan du se några av de större stadsutvecklingsområden som Stockholm stad planerar i närheten av den nya Gula linjen. Totalt 48 500 bostäder ska byggas inom det som kallas för Gula linjens influensområde – alltså där de som flyttar in kommer att ha nytta av linjen.  

– När Stockholm växer behövs både fler bostäder och mer kollektivtrafik. Gula linjen binder ihop centrala och södra Stockholm och ger nya resmöjligheter, både för de som redan bor längs med sträckan och för alla dem som kommer att flytta in, säger Johan Brantmark, chef för tunnelbanan till Älvsjö. 

Karta som visar var stadsutvecklingen sker.
Klicka på kartan för att göra den större.

Planeringen pågår

Större delen av bostäderna hamnar i stora stadsutvecklingsområden som till exempel Årstafältet. Andra nya bostäder byggs i befintliga stadsdelar. Stockholms stads planering pågår för fullt med exakt hur många bostäder som ska byggas var, hur mycket verksamheter som ska få plats och vad det blir för typ av hus.   

Totalt kommer 130 500 bostäder att byggas längs med hela nya tunnelbanan. Här kan du läsa en artikel om det.

I botten finns överenskommelser mellan staten, regionen och de kommuner där tunnelbanan byggs. Regionen ansvarar för att bygga tunnelbanan och se till att det finns tåg. Kommunerna ansvarar för att alla bostäder som ingår i överenskommelsen byggs och staten står för ungefär hälften av kostnaden. Statens pengar kommer från trängselskatterna.  

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00