Elever tycker till om tunnelbanan till Älvsjö
Under hösten har elever på skolor i närheten av den framtida tunnelbanan fått tycka till och komma med egna synpunkter och förslag.
Just nu finns två förslag på var den nya linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö kan tänkas gå. På skolor nära de föreslagna stationerna har elever fått möjlighet att svara på en digital enkät. De har även fått ett underlag som går att skriva ut för att göra en interaktiv ritningsövning.
– Eleverna får svara på vilket alternativ de själva tycker är bäst utifrån var de går i skolan och sina fritidsaktiviteter, säger hållbarhetsstrategen Annika Hammarstedt, som arbetar med att föra dialog med barn om tunnelbanan till Älvsjö.
Ritar egna linjekartor
På Örbyskolan, inte långt från Älvsjö, går några av de elever som svarat på enkäten och ritat ut symboler på en karta Ett hjärta där de bor, en cirkel för platser där de brukar göra olika aktiviteter och en stjärna för platser de tror att de hade besökt oftare om det fanns en tunnelbana.
– Jag föredrar den östliga dragningen för jag tycker att det finns fler möjligheter om man kan ta sig till Södersjukhuset och Hornstull, säger Albin, som går i nionde klass och tillsammans med några andra klasskompisar diskuterar fördelar och nackdelar med förslagen.
Albins klasskamrat Leo håller med.
Albin, Leo, Leon och Fida skissar sina tankar och förslag på framtidens tunnelbanekarta.
– För mig som bor i Örby känns det onödigt med tunnelbana till Liljeholmen för det går direktbussar dit härifrån. Från Örby är det svårt att ta sig till Södermalm så det vore nice om man kan åka in dit direkt via Älvsjö.
– Det viktigaste för mig är nog att slippa så många byten som möjligt och att det är enkelt att resa, säger Freja som går i sjunde klass och tillsammans med klasskompisarna Selma och Idun ritar på kartan för de båda alternativen.
– Jag skulle nog åka mer till Årstaberg och Liljeholmen om det gick tunnelbana dit, fyller Selma i.
Läs mer om tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö
Selma, Freja och Idun i 7A på Örbyskolan.
”Här bor jag”. Eleverna markerar ut var de bor och vart de skulle resa mer om det gick tunnelbana dit.
Med andra ögon än vuxna
Dialogen med eleverna är en del av samrådsprocessen, då allmänheten får komma med sina synpunkter och perspektiv på den framtida tunnelbanelinjen. Att lyfta barn och ungas perspektiv har även blivit särskilt viktigt sedan Riksdagsbeslutet att göra FN:s barnkonvention till svensk lag.
– Barn och ungdomar har också rätt att komma till tals och de ser saker med andra ögon än vuxna. Att lyssna till dem i ett tidigt skede av utbyggnaden gör att vi kan få insikter som vi annars skulle gå miste om.
I klassrummet på Örbyskolan tycker niondeklassaren Leon att det är positivt att han och hans klasskompisar blivit tillfrågade vad de tycker.
– Det är vår generation som kommer att använda tunnelbanan i framtiden, så det är bra att vi ungdomar får vara med och bestämma hur man ska ta sig fram och tillbaka i Stockholm, säger han.
Pressfrågor
Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30
För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.
Har du frågor?
Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00