Så går arbetet under Hökarängen

Hälften av allt berg har sprängts ut i den nya tunneln mellan Hökarängen och Högdalsdepån. Hela tunneln beräknas vara klar under slutet av 2024.

Planerad framdrift

Arbetet med tunneln befinner sig i utkanten av Hökarängsskolan och väntas korsa Fagersjövägen i månadsskiftet oktober/november. Därmed kommer boende på Fagersjövägen, Sjöskumsvägen, Cigarrvägen och norra delen av Tobaksvägen att få ökad påverkan från borr- och sprängarbeten under höst och vinter. Under 2024 rör sig tunneln vidare öster ut under Hökarängen och boende på Pepparvägen, Kumminvägen, Muskotvägen, Korintvägen, Saltvägen och Vaniljvägen kommer att märka av arbetet mer än man gör i dag.

I dag är det många på Hauptvägen och Stadsbudsvägen som påverkas av arbetet med den nya uppställningshallen som ligger i anslutning till tunneln. I uppställningshallens östra del återstår endast en handfull sprängsalvor innan utrymmet är helt utsprängt. Dessa kommer att göras mer sporadiskt medans andra delar av tunnel prioriteras. Det betyder att påverkan av stomljud för boende kommer att glesas ut för att sedan avta.

Klicka här för att se var tunnelarbetet befinner sig just nu

Så påverkas du av tunnelarbetet

När man borrar och spränger i tunneln skapas vibrationer som både kan kännas och höras i husen ovanpå. Vibrationerna kallas för stomljud eftersom ljudvågorna sprids genom husets stomme upp i lägenheterna. Stomljud upplevs olika starkt om du befinner dig i ett hus rakt ovanför tunnelarbetet eller en bit ifrån, och om din lägenhet ligger nära markytan eller längre upp i huset.

Borrarbetet pågår under flera timmar om dagen och låter som ett dovt och vibrerande hackande. En sprängsalva är över på några sekunder, men skapar vibrationer som kan upplevas som ett dovt muller eller smattrande. Arbetet rör sig framåt 10–15 meter i veckan och stomljudet avtar när arbetet har passerat din adress.

Klicka här för att få ett sms 30 minuter före varje sprängning

Arbetstider

Arbetet i tunneln pågår dygnet runt, men arbetsmomenten planeras efter hur mycket de låter och hur nära tunneln befinner sig bostäder och känsliga verksamheter. Generellt sett så görs bullrande arbeten i tunneln vardagar klockan 07–22, men sprängarbeten kan även ske på helger.

Tillfällig vistelse

Om du bor i ett hus ovanpå tunneln så riskerar riktvärdet för stomljud att överskridas under borrarbetet. Det betyder att ljudnivåerna i bostaden kan bli högre än vad som kan anses vara acceptabelt.

Tillfällig vistelse innebär att Region Stockholm står för till exempel hotellrum under tiden som störningen pågår. Om du inte har fått erbjudande om tillfällig vistelse men misstänker att riktvärdet för stomljud överskrids i din lägenhet ska du skicka in en störningsanmälan.

Samlade länkar

Klicka här för att se var tunnelarbetet befinner sig just nu

Klicka här för att få ett sms 30 minuter före varje sprängning

Klicka här för att läsa svaret på vanliga frågor om arbetet

Klicka här för att anmäla dig till nyhetsbrev på e-post

Klicka här för att skicka in en störningsanmälan

Kontakta oss

SL Kundtjänst har öppet dygnet runt och kan svara på dina frågor om nya tunnelbanan. Ring 08-600 10 00 eller besök SL Kundtjänst.

Pressfrågor

Emma Sahlman är pressansvarig på nya tunnelbanan. Ring 072-582 44 30 eller mejla emma.sahlman@regionstockholm.se.

För akuta pressfrågor utanför kontorstid: kontakta Region Stockholms pressjour på 08-123 131 48.