Frågor och svar om utbyggd depå i Högdalen
Allmänt
Vad är en depå?
Tågen i Stockholms tunnelbana behöver någonstans där de kan städas, tvättas, repareras och parkeras. Detta är utrymmeskrävande och görs i en så kallad depå. En tunnelbanedepå innehåller även kontor, lagerutrymmen och ofta tvätt- och saneringsanläggningar. I Stockholm finns det sex tunnelbanedepåer - i Hammarbyhöjden, Nyboda, Norsborg, Rissne, Vällingby, och Högdalen.
Varför ska Högdalsdepån byggas ut?
Tunnelbanedepån i Högdalen byggs ut och moderniseras för att kunna ta emot fler tåg när Stockholms tunnelbana blir längre. Mellan Högdalsdepån och Hökarängen byggs också en ny tunnel för att depån ska kunna ta emot tåg från både Grön linjes Farstagren och Hagsätragrenen som i framtiden kommer att vara en del av Blå linje.
Varför valdes Högdalsdepån?
Mer depå är en förutsättning för utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. Efter att 15 olika alternativ undersökts noga och samråd hållits med allmänhet, kommuner och andra berörda beslutades det att en utbyggnad av Högdalsdepån var det bästa alternativet. Högdalsdepån ligger bra placerad i tunnelbanenätet och är en kostnadseffektiv lösning. Den färdiga anläggningen påverkar inte heller boende eller naturområden i någon större omfattning eftersom utbyggnaden görs i anslutning till befintlig depå och under jord.
Vad är det som byggs?
I Högdalsdepån byggs bland annat nya uppställningshallar för parkering av tågen, en ny tvätthall och en ny saneringshall. Mellan Högdalsdepån och Hökarängen byggs en ny tunnel för att depån ska kunna ta emot tåg från både Grön linjes Farstagren och Hagsätragrenen som i framtiden kommer att vara en del av Blå linje. I anslutning till tunneln byggs också en ny underjordisk uppställningshall. När allt är klart kommer depån att kunna ta emot omkring 50 tåg, vilket är dubbelt så många som idag.
Kommer man att kunna åka i den nya tunneln mellan Hökarängen och Högdalen?
Nej, den nya tunneln är inte anpassad för persontrafik och kommer endast att trafikeras av tåg till och från Högdalsdepån.
När är det klart?
Den nya tunneln mellan Högdalsdepån och Hökarängen beräknas vara utsprängd under slutet av 2024. Hela arbetet med utbyggd depå i Högdalen är klart 2026.
Tunnelarbeten
Hur märks det om man bor ovanpå tunnelarbetet?
När vi spränger och borrar kan ljuden sprida sig genom berget och höras i byggnader ovanför. Detta kallas för stomljud och kan upplevas som ett vibrerande, monotont ljud. Generellt hörs borrljudet som mest när tunnelfronten är som närmast där du befinner dig. När tunnelfronten har passerat avtar ljudet och försvinner. När vi har byggt klart och spåret används kommer tunneln inte att märkas ovan jord.
Hur mycket får ni bullra i tunneln?
Hur mycket arbetet får låta regleras i en miljödom från mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Riktvärdet för buller är olika under olika tider på dygnet och så länge vi håller oss inom dessa riktvärden så kan vi arbeta. Dessvärre är det så att även om vi håller oss till vad som är tillåtet så kan det ändå upplevas som störande.
Klicka här för att läsa miljödomen (Miljöprövning 2019-2020)
Klicka här för att anmäla en störning som du misstänker överskrider de tillåtna ljudnivåerna
Vilka tider arbetar ni i tunneln?
Ordinarie arbetstid i tunneln är vardagar klockan 07–22. Helger och andra tider på dygnet har vi andra riktvärden som innebär att vi kan arbeta, men vi får inte låta lika mycket.
Varför spränger ni så sent?
Att bygga tunnel är en komplicerad process med många arbetsmoment. För att klara projektets tidplan behöver vi arbeta alla dygnets timmar. Inför varje sprängning måste berget tätas, säkras, och hundratals borrhål ska borras och laddas med sprängmedel. Detta gör att sprängningar ofta inte hinner göras förrän senare på dagen eller under kvällen.
Nya tunnelbanan har tillstånd att spränga under jord klockan 07–22. Men det är inte något självändamål att spränga så sent som möjligt. Om det funkar skjuter vi gärna den sista salvan tidigare, men det är ett stort pussel som ska gå ihop.
Var befinner sig tunnelarbetet just nu?
Den nya tunneln mellan Högdalsdepån och Hökarängen sprängas ut i båda riktningarna samtidigt. Tunnelfronten rör sig framåt 10-15 meter i veckan och hela tunneln beräknas vara utsprängd under slutet av 2024.
Hur gör jag för att få spräng-sms?
Om du vill ha ett sms 30 minuter före varje sprängning kan du anmäla dig till nya tunnelbanans sms-tjänst för spränginformation. Klicka på länken nedan och följ instruktionerna.
För att få sms om arbetet i tunneln mellan Högdalsdepån och Hökarängen behöver du bo inom en radie på 1200 meter från tunnelfronten.
Ovanjordsarbeten
Hur påverkas området Saltvägen/Lingvägen sommaren 2023?
Sommaren 2023 kommer spontarbeten att göras i spårområdet i höjd med Lingvägen 176–196. Spontning är ett bullrande arbete som låter mycket. Arbetet startar efter midsommar och beräknas pågå i ungefär åtta veckor. Parallellt med spontarbetet kommer även borr- och sprängarbetet att fortsätta under sommaren.
För boenden närmast arbetet riskerar riktvärdena för buller inomhus att överskridas. Det betyder att ljudnivåerna i bostaden kan bli högre än vad som kan anses vara acceptabelt. Buller inomhus mäts med stängda dörrar och fönster. Om du bor i en lägenhet där riktvärdena för buller inomhus riskerar att överskridas kommer du att få erbjudande om tillfällig vistelse.
Tillfällig vistelse innebär att Region Stockholm står för till exempel hotellrum under tiden som störningen pågår. Erbjudande om tillfällig vistelse kommer att skickas ut under maj till berörda lägenheter på Saltvägen, Vaniljvägen och Lingvägen.
Hur mycket får ni bullra ovan jord?
Hur mycket arbetet får låta regleras i en miljödom från mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Riktvärdet för buller är olika under olika tider på dygnet och så länge vi håller oss inom dessa riktvärden så kan vi arbeta. Dessvärre är det så att även om vi håller oss till vad som är tillåtet så kan det ändå upplevas som störande.
Klicka här för att läsa miljödomen (Miljöprövning 2019-2020)
Klicka här för att anmäla en störning som du misstänker överskrider de tillåtna ljudnivåerna
Vilka tider arbetar ni ovan jord?
Ordinarie arbetstid ovan jord är vardagar klockan 07–19. Helger och andra tider på dygnet har vi andra riktvärden som innebär att vi kan arbeta, men vi får inte låta lika mycket.
När öppnar gång- och cykelvägen vid området Saltvägen/Lingvägen?
Gång- och cykelvägen mellan Saltvägen, Lingvägen och Pepparvägen kommer att vara avstängd till och med våren 2025. För att komma till andra sidan av spåret kan du använda den norra passagen under spåret vid Hökarängens station, eller den södra passagen under spåret vid Pepparvägen.
En ny gångväg har anlagts för att det ska vara enklare att ta sig söderut från området Kryddhyllan under tiden som arbetet med utbyggd depå i Högdalen pågår i närheten. Den nya vägen går mellan Korintvägen 22 och Pepparvägen 64. Här finns vanligtvis en skogsstig som nu har breddats och fyllts ut med grus för att göra det möjligt att till exempel köra barnvagn och leda en cykel.
När öppnar gång- och cykelvägen vid Örbyleden?
Gång- och cykelvägen mellan Högdalen och Hökarängens centrum på Örbyledens södra sida kommer att vara avstängd under hela arbetet med utbyggnaden av Högdalsdepån. Gång- och cykelvägen öppnar igen under 2026. Gående och cyklister hänvisas istället till gång- och cykelvägen på Örbyledens norra sida.
Annan påverkan
Kommer tunnelbanan att påverkas under utbyggnaden?
Trafiken mellan Hökarängen och Farsta strand kommer att behöva stängas av sommaren 2023. Avstängningen startar måndag veckan efter midsommar och kommer att pågå i åtta veckor. Under avstängningen är Hökarängen ny slutstation för tunnelbanan söderut. Bussar ersätter sträckan Hökarängen–Farsta strand. Planera din resa på sl.se.
Hur kommer det att märkas om man bor nära de nya växlarna och spåren?
Det kommer inte att låta mer än vad det gör idag för dig som bor nära spåren. Tågen som ska ut i trafik kör långsammare än tågen som är i trafik och låter därmed mindre. Men däremot kommer det att låta vid lite andra tider på dygnet, eftersom tågen ska börja sättas ut i trafik från tidigt på morgonen.
Hur ser ni till att mitt hus inte skadas av arbetena?
Innan vi börjar arbeta besiktigar vi alla byggnader enligt svensk standard. Besiktningar görs inom en radie på 50 eller 100 meter från tunneln, beroende på om huset är grundlagt på berg eller lera. Du som bor i eller äger en fastighet blir kontaktad av en besiktningsman i god tid innan vi börjar borra och spränga nära dig.
När arbetet startat håller vi noggrann koll på alla vibrationer för att säkerställa att våra arbeten inte har någon negativ påverkan på närliggande byggnader. Vi mäter också grundvattnet så att vi kan upptäcka eventuella förändringar tidigt. Därmed kan vi sätta in åtgärder direkt. Till exempel kan vi tillföra nytt grundvatten, genom så kallad infiltration. Då begränsas påverkan på omgivningen till ett minimum.
När arbetena är avslutade gör vi alltid en efterbesiktning för att kontrollera att vi inte har orsakat några skador på byggnaden.
Kan min bergvärmebrunn bli påverkad?
Om din bergvärmebrunn ligger inom vårt influensområde så har du fått en medgivande-blankett för installation av mätrör. När vi har ett mätrör på plats kan vi bevaka och åtgärda eventuella förändringar i vattennivåerna. Kontakta oss om du har fler frågor om just din bergvärmebrunn.
Kommer ni att plantera nya träd?
Ja, när arbetet är slutfört kommer vi att plantera nya träd på de platser där träd har behövts tas ned. Återplanteringen görs i samråd med stadens landskapsarkitekt.
Undrar du något?
Skriv till SL:s kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.