Rudviken/Hagalunds industriområde

Våra arbeten vid Rudviken och i Hagalunds industriområde.

Våra arbeten vid Solnavägen i Rudviken

Från ett arbetsområde vid Solnavägen har en 350 meter lång arbetstunnel sprängts ut. Arbetstunneln leder fram till den framtida stationen Södra Hagalund.  Nu spränger vi ut tunnlar och plattformsutrymmen cirka 40 meter under jord. På framdriftskartan kan du se hur långt vi har kommit. Arbetena utförs av Itinera S.p.A på uppdrag av Region Stockholm.

Markarbeten
Vid Solnavägen har vi fällt träd så att stationens södra uppgång kan byggas. Här gräver vi och förbereder för kommande spont- och bergarbeten.

Stationens norra entré kommer att ligga vid Gelbgjutarevägen i Hagalunds industriområde. Norr och söder om den framtida entrén bygger vi ventilationsschakt så att luften i tunnlarna ska bli bra. Vi gräver upp mark, flyttar ledningar och bygger stödkonstruktioner för att stabilisera marken. Även sprängningar ovan jord förekommer.

Delar av Åldermansvägen och Gelbgjutarevägen är avstängd för trafik.

De gula ytorna på kartan visar våra arbetsområden ovan jord. Arbetena med att bygga stationen är klara tidigast 2026. Sedan är det dags att lägga spår, installera signalsystem och allt annat som behövs i tunnelbanan. Det sista vi gör är att provköra med tåg och testa alla tekniska system innan tunnelbanan öppnar för trafik 2028.

Arbetsområde Södra Hagalund
Arbetsområde Södra Hagalund. Klicka på bilden för att se den i ett större format.
Foto: Region Stockholm

Arbetstider

Arbetstiderna anpassas efter de bullervillkor som finns. Arbetstider för moment under jord som låter mycket, som borrning och sprängning, är som regel helgfria vardagar klockan 07-22. Bullrande arbeten ovan jord sker som regel helgfria vardagar klockan 07-19. Under perioden 19 augusti – 10 september har vi tillstånd av Solna stad att utföra arbeten på Åldermansvägen även på lördagar och söndagar klockan 09-19. Läs mer och ta del av Solna stads beslut här.

Påverkan på området

En del av vägen mellan Regnstigen och Solnavägen är avstängd för bil-, cykeltrafik och gångtrafikanter (rödmarkerat på kartan). Vägsträckan kommer att vara avstängd under hela byggtiden.

I Hagalunds industriområde är delar av Åldermansvägen och Gelbgjutarevägen avstängda när vi bygger ventilationsschakt och station Södra Hagalunds norra entré. Vid Solnavägen är gång- och cykelvägen förbi arbetsområdet avstängd.

Informationsmaterial

Nu bygger vi station Södra Hagalund. Broschyr mars 2023.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag har läst informationen om behandling av personuppgifter på nyatunnelbanan.se/nyhetsbrev och samtycker till att mina personuppgifter används för utskick av följande nyhetsbrev:

Nya tunnelbanans arbeten i Solna

Undrar du något?

Skriv till SL kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.