Arbeten i Högdalen

Vi bygger ut tunnelbanedepån i Högdalen med nya uppställningshallar, en ny tvätthall och en ny saneringshall, så att depån kan ta emot fler tåg när Stockholms tunnelbana växer.

Kartan visar planerad utbyggnad i Högdalen.

Högdalsdepån byggs ut

I Högdalsdepån pågår arbetet med att bygga nya byggnader, lägga spår och annat som behövs i en depå. Du som bor, arbetar eller rör dig i området kan märka av arbetet i form av ljud från borr- och sprängarbeten, transporter och omledning av trafik. Hela arbetet med utbyggd depå i Högdalen är klart 2026.

Tågen i tunnelbanan behöver tvättas, städas och repareras, så att alla vi som reser med tunnelbanan kan åka i hela och rena vagnar. Det här görs i en depå. I depån finns det också uppställningshallar där tågen kan parkeras när de inte är i trafik. I dag finns det sex stycken tunnelbanedepåer i Stockholm: I Hammarbyhöjden, Nyboda, Norsborg, Rissne, Vällingby och Högdalen.

Klicka här för att läsa fler vanliga frågor om arbetet

Arbetsområdet vid Kvicksundsvägen

Vid Kvicksundsvägen, på depåns östra sida, ligger ett av projektets arbetsområden. Här kommer den nya tunneln mellan Hökarängen och Högdalsdepån att ansluta till depån via en betongtunnel under Kvicksundsvägen. Arbetsområdet kommer att tas bort under 2025.

Kvicksundsvägen kommer att påverkas på olika sätt under utbyggnaden av Högdalsdepån. Under 2022 stängdes delar av vägen av i åtta månader och trafiken leddes om via Stallarholmsvägen och Harpsundsvägen. Mellan september 2023 och början av 2025 får vägen en ny sträckning förbi Högdalsdepån medan arbeten görs i vägbanan.

Läs mer: Så ska Kvicksundsvägen ledas om

Klicka här för att läsa fler vanliga frågor om arbetet

Här spränger vi under jord

På framdriftskartan kan du följa sprängarbetet under jord. Kartan uppdateras en gång i månaden.

Klicka här för att öppna framdriftskartan

Kartan visar hur långt vi har kommit med sprängarbetet under jord och var vi planerar att spränga under juni 2024. Arbetet bedrivs på två fronter och rör sig väster- och österut samtidigt. I Högdalen befinner sig sprängarbetet i utkanten av Högdalens industriområde. I Hökarängen befinner sig sprängarbetet i området mellan Pepparvägen 41–45 och Kumminvägen 17–25.

Arbetstider

Arbetet med nya tunnelbanan pågår dygnet runt, men bullrande arbeten görs vardagar klockan 07–22 under jord och vardagar klockan 07–19 ovan jord. Läs mer om buller och arbetstider i Frågor och svar

Sprängningar

Sprängarbeten görs i huvudsak vardagar klockan 07–22 under jord och vardagar klockan 07–19 ovan jord. Lokala avvikelser kan förekomma. Klicka här för att registrera eller avregistrera dig från spräng-sms

Digitalt nyhetsbrev

 Jag vill ta emot utskick om Utbyggd depå i Högdalen

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.