Ny illustration för nyfikna barn (och vuxna)  

Även barn ska förstå vad som händer under deras fötter när tunnelbanan byggs ut. Nu finns en ny illustration som på ett lekfullt sätt beskriver arbetet.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Söderort  2022-03-22
Illustrationen på byggplanket i Sundstabacken.

– Allra bäst gör sig illustrationen i stort format på våra byggplank, säger Marianne Dunér, kommunikationschef på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.  

Marianne Dunér, kommunikationschef.

Den 3×2 meter stora illustrationen finns nu att utforska i Sundstabacken strax norr om Gullmarsplan. Här kan barn och vuxna titta närmare på hur tunnelbanebygget ser ut både ovan och under jord. Den kommer också att dyka upp på fler platser framöver.

Illustration: Sarah Sheppard, CharlieCharlie Agentur.

Detaljrikt manér 

Illustrationen är gjord av Sarah Sheppard, som även är författare och grafisk formgivare. Många känner igen hennes faktaspäckade böcker om till exempel dinosaurier, djur och kartor.  

– Vi vill att den här illustrationen ska väcka nyfikenhet och det tycker vi verkligen att den lyckas med. Sarahs detaljrika manér och humoristiska ton är några anledningar till att vi ville samarbeta med just henne, säger Marianne Dunér.  

Trygghet är målet 

2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Och det finns krav på att barnperspektivet ska finnas med när tunnelbanan byggs. Utöver illustrationen finns även en bok och en film om hur tunnelbanan byggs ut.  

– Även barnen ska förstå vad det är som låter eller vibrerar. Genom att sprida information som är enkel och rolig att ta till sig vill vi skapa trygghet hos de barn som påverkas av våra arbeten, säger Marianne Dunér.   

Ska du berätta för barn om arbetet med nya tunnelbanan? Eller jobbar du på en skola eller förskola och vill ta del av vårt informationsmaterial? Här finns all information riktad till barn

Här hänger illustrationen på planket

Vid Sundstabacken, strax norr om Gullmarsplan hänger illustrationen på ett byggplank.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00