Barnens fantasitåg ställs ut på Spårvägsmuseet

På Spårvägsmuseet hittar du just nu fantasifullt målade tunnelbanetåg. Utställningen är gjord av de förskolor och skolor som märker av arbetet med nya tunnelbanan extra mycket.

Nyhet  Nya tunnelbanan  2023-11-28

När det mullrar och vibrerar från tunnelbygget är det inte bara hemmalivet som ibland påverkas.  

Förskolor och skolor runt om i Stockholm märker också av arbetet. För vissa är maskiner och bygge en del av vardagen. 

Men för att bygget också ska kännas kul drog Region Stockholm igång ett pyssel- och konstprojekt på flera förskolor och skolor.  

Konstnären Thomas Karlsson som står för konsten på framtidens Nacka station skapade en tågmall i papper – redo att fyllas med färger och fantasi.  

Se filmen om Thomas Karlsson och konsten på Nacka station

– När vi fick frågan om att vara med så nappade vi direkt. Det är ju en jätterolig idé, säger Marita Suneson, pedagog på Förskolan Guldklimpar Leklabbet i Nacka och fortsätter. 

– När Thomas kom hit med mallarna tog vi fram alla paljetter och färger vi hade och började skapa. Barnen som går här älskar att måla och pyssla. Vi höll på hela våren med det här projektet. 

På Förskolan Guldklimpar Leklabbet i Nacka tog kreativitet fart när tågmallarna kom fram. Nu ställs tågen ut på Spårvägsmuseet,
På Spårvägsmuseet hittar du just nu fantasifullt målade tunnelbanetåg. Utställningen är gjord av de förskolor och skolor som märker av arbetet med nya tunnelbanan extra mycket.

Discotåg eller Mellotåg? Nu ställs barnens tåg ut på Spårvägsmuseet i Stockholm. I en lång rad, på en vägg högst upp i museet, har tågen monterats på en böljade räls tillsammans med ett gäng pratbubblor fyllda med barnen tankar och idéer.  

– Samtidigt som vi skapade intervjuade jag barnen. Det är deras citat som nu sitter ovanför tågen, säger Marita Suneson. 

Mycket samarbete  

Projektet har stärkt barnen i deras sätt att samarbeta med varandra. 

– Det har inte bara handlat om att sitta och pyssla. Det är en del av läroplanen att barnen ska samarbeta. Och det här projektet har verkligen handlat om det. Barnen har diskuterat och fantiserat tillsammans, säger Marita Suneson.  

Utställningen öppnar 28 november och sitter upp till 10 december. Utöver Förskolan Guldklimpar Leklabbet finns tåg från förskolan Sjöresan och år 2-3 och 4-5 på Innovitaskolan. 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00