Arbetet sker i två omgångar och den första omgången är planerad att starta i mitten av juli och pågå dygnet runt i sex veckor. Gjutningen börjar längst ner på 100 meters djup och stiger sedan uppåt med två till tre meter per dag. Innan gjutningen börjar kommer förberedande arbeten ske i Stigbergsparken.
Buller i form av monteringar av formar, betongbilar, vibration av betong och kapning av armeringsjärn kan förekomma under hela perioden. Om vi överskrider riktvärden för buller erbjuder vi dig som boende tillfällig vistelse.
Efter den första betonggjutningen i juli-augusti kommer arbetet att göra ett uppehåll för att sedan fortsätta i oktober igen. Exakta datum är ännu inte klara för den andra omgången.
Frågor och svar
Vilket datum startar betonggjutningen?
Gjutningen planeras att starta torsdag den 10 juli (vecka 28)
Hur lång tid tar gjutningen?
Gjutningen beräknas ta sex veckor. Det innebär att vi planerar att bli klara i slutet av augusti.
Hur många omgångar ska gjutas?
Vi gjuter i två omgångar. Den första planerad till juli-augusti och den andra till oktober-november.
Hur mycket kommer det att bullra och vad orsakar bullret?
Arbetet i hisschaktet kommer att pågå dygnet runt och kan medföra olika typer av buller. Det handlar bland annat om betongbilar som levererar betong, tornkranen som lyfter ner material, samt personer som rör sig och arbetar på platsen. I samband med gjutning används vibratorer för att fördela betongen jämnt, vilket också kan bullra. Kortvariga ljud som hammarslag kan förekomma, och förberedelser som kapning och montering av armeringsjärn bidrar också till ljudnivån. Mer bullrande arbeten, som högtryckstvätt och justering av bygghissen, kommer dock endast att utföras dagtid. Hur bullret uppfattas varierar mellan individer.
Kan jag få bo någon annanstans under pågående arbete?
Tillfällig vistelse är ett komplement för dig som påverkas av ihållande buller som överskrider riktvärdena i våra miljödomar under längre perioder. Läs mer https://nyatunnelbanan.se/tillfallig-vistelse/
Fakta: Glidformsgjutning
Glidformsgjutning är en byggteknik där betong kontinuerligt hälls i en form som sakta höjs med hydrauliska domkrafter. Metoden möjliggör snabb och avbrottsfri gjutning av höga konstruktioner som bland annat hisschakt där gjuthastigheten uppgår till två till tre meter per dygn. Fördelarna är ett effektivare utförande med kortare byggtid och en systematisk produktion för hela konstruktionen.
Glidformsgjutning har använts vid några av Sveriges mest kända byggnadsprojekt, som Kaknästornet (1967) och Hammarbytornet (1986) i Stockholm. Även hisschaktet till tredje tornet i Gothia Towers i Göteborg 2012 byggdes med glidform, liksom pylonerna till Tele2 Arena 2010.
En nyare byggnad där man använt glidformsgjutning är NKT:s kabeltorn i Karlskrona som blev klart hösten 2024 och det pågår just nu glidformsarbeten i hisschakt och trapphus i Göteborg på Kaj 6, Lilla Bommen.