Gula linjen flyttar söderut

Det blir ingen Gul linje till Arenastaden, utan en Grön. Men den gula färgen försvinner inte från framtidens tunnelbanekarta, utan blir linjefärg för tunnelbanan till Älvsjö.

Nyhet  Nya tunnelbanan  2023-05-18
Spårlinjekarta med de tunnelbanelinjer som i dag är planerade att byggas ut. Klicka på bilden för att se den i större format. Illustration: Region Stockholm

2014 röstade 16 000 stockholmare om färgen på den nya linjen mellan Odenplan och Arenastaden – Gul vann. Då var planen en egen linje med skytteltrafik, men det ändrades 2016 och linjen ska istället fortsätta söderut från Odenplan på samma spår som Gröna linjen.

Här kan du titta närmare på framtidens tunnelbanekarta.

– Sedan dess har det diskuterats internt om inte den Gula linjen borde vara en del av det Gröna systemet. Nu har trafikförvaltningen, som ansvarar för trafikeringen, beslutat att det är en bra tidpunkt för den här förändringen. Dels har vi en ny linje som behöver en färg, dels kommer trafikstarten för tunnelbanan till Arenastaden närmare och då är det bra att vi har det här på plats, säger Niklas Bergman, förvaltningschef på förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Läs mer om Gula linjen

Så nu ändras alltså framtidens spårlinjekarta. Gröna linjen får en gren till Arenastaden och den senast beslutade linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö blir en Gul linje.

– Eftersom tunnelbanan till Älvsjö är en fristående linje så passar det bra att den får en helt egen färg, säger Niklas Bergman.

– Samtidigt är det roligt att den färg som stockholmarna röstade fram för snart tio år sedan blir kvar på tunnelbanekartan, avslutar han.

Beslutet om färgerna påverkar inte linjedragningar eller framtida trafikering.

Vill du följa nyheter från nya tunnelbanan – prenumerera på nyhetsbrevet om utbyggnaden

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00