Gul linje till Älvsjö

2025

Planerad byggstart

6 stationer

på den nya linjen

Gul linje mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Klicka på kartan för att göra den större.

Om projektet

Gul linje får sex stationer. Fridhemsplan blir en ännu viktiga knutpunkt när Gul linje får en plattform under Blå och Grön linje. I Liljeholmen, Årstaberg och Älvsjö ger den nya linjen många möjligheter till byten mellan tvärbana, buss och pendeltåg. Mellan Årstafältet och Östbergahöjden planeras en helt ny stadsdel, och Östberga får samtidigt bättre förbindelser med centrala Stockholm. Byggstart är planerad till 2025 om alla nödvändiga tillstånd är klara. Byggtiden uppskattas till cirka 9 år.

Vanliga frågor om Gul linje till Älvsjö

Läs mer om nya tunnelbanan

Granskning av Järnvägsplan spårlinje och stationer

Under perioden 19 maj till 19 juni 2025 finns järnvägsplanen för tunnelbana till Älvsjö, spårlinje och stationer ute för granskning. Detta enligt lagen om byggande av järnväg.

I det här formuläret kan du fylla i dina synpunkter. Du kan även lämna dina synpunkter genom att:

  • Skicka e-post till registrator.fut@regionstockholm.se.
  • Skriva ett brev till Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Box 45436, 104 31 Stockholm. Märk kuvertet ”Tunnelbana till Älvsjö”.

Välkommen med dina skriftliga synpunkter senast den 19 juni 2025.

Här kan du ta del av alla granskningshandlingar

Kungörelse om granskning av Järnvägsplan spårlinje och stationer som PDF (annons i Dagens Nyheter 5 maj 2025)

Ny teknik och självkörande tåg

Gul linje byggs med modern teknik och kommer att få ett helt nytt trafiksystem med självkörande tåg. Istället för förarhytt i vardera tågände är det sittplatser med fönster. Självkörande tunnelbanor finns redan i många storstäder runt om i världen, bland andra Köpenhamn, London och Paris, men för Stockholmarna blir det en nyhet.

Tekniken innebär många fördelar. Till exempel mjukare körning för ökad resenärkomfort, bättre trafikinformation och möjlighet till ökad turtäthet vid behov. Systemet övervakas av en trafikledningscentral som är bemannad dygnet runt och som kan agera om något händer.

Alla stationer på Gul linje kommer också få plattformsdörrar – glasdörrar på stationerna som öppnas när tåget kommer. Plattformdörrar ger förbättrad luft och klimat på plattformen, men allra viktigast är att de förhindrar att människor ramlar ned på spåret.

Man arbetar med att serva ett tunnelbanetåg.

Underhållsarbete i Högdalsdepån.

Ny depå i Älvsjö

Gul linje kommer att få en egen depå för service och underhåll av tunnelbanetågen. Den nya depån planeras i Älvsjö industriområde och ska kunna hantera upp till tio tåg. På depåområdet byggs bland annat verkstadshus samt uppställnings- och tvätthallar.

Läs mer om placeringen av depån i lokaliseringsutredningen

Nya stationer

En grupp människor som går runt i en tunnelbanestation.

Fridhemsplan

Den nya gula linjen får en plattform under Blå och Grön linje. Fridhemsplan blir därmed en ännu viktigare bytespunkt mellan flera tunnelbane- och busslinjer.

En person som cyklar på en gångväg framför den nya tunnelbanestationen i Liljeholmen.

Liljeholmen

I den växande stadsdelen Liljeholmen planeras en ny station för gula linjen. Denna kommer att byggas under den befintliga röda linjen och ger smidiga byten mellan tunnelbana, buss och tvärbana.

En gul stationsbyggnad framför ett grått höghus.

Årstaberg

Årstabergs station, på Gul linje, blir en viktig bytespunkt där resenärerna kan byta mellan tunnelbana, pendeltåg, tvärbana och bussar. Planer finns på att bygga fler bostäder och arbetsplatser.

En grupp människor som går längs en gata mot tunnelbanestationen vid Årstafältet.

Årstafältet

På Årstafältet byggs en ny stadsdel med bostäder, handel och arbetsplatser. Den nya tunnelbanestationen, på Gul linje, blir en viktig pusselbit för att förse den nya stadsdelen med effektiv kollektivtrafik.

En grön stationsbyggnad. I förgunden en gång och cykelbana.

Älvsjö

Den nya tunnelbanestation kommer att ligga på Gul linje mellan Älvsjö centrum och Stockholmsmässan. Det ger goda kommunikationer till pendeltåg och bussar samt till befintlig och planerad bebyggelse.

Ett grått och grönt hus med en tunnelbanestation i botten. I förgunden en gång- och cykelbana och en bilväg.

Östbergahöjden

Gul linje och den nya stationen Östbergahöjden ökar tillgängligheten till stadsdelen och möjliggör byggandet av fler bostäder och arbetsplatser.

Titta på filmen om Gul linje

En person som cyklar på en gångväg framför den nya tunnelbanestationen i Liljeholmen.

I Trekantsparken i Liljeholmen blir det en entré till Gul linje. Bild: Region Stockholm/Sweco.