Nu startar upphandlingen av ny entreprenör i Barkarby

Måndag 21 augusti skickades upphandlingen ut och redan 1 november vill förvaltningschef Niklas Bergman skriva på ett kontrakt med en entreprenör.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan  2023-08-22
Kollage. Porträtt av Niklas Bergman i kavaj och skjorta. Borrigg upplyst i mörktunnel

– Ju snabbare vi kommer igång igen, desto bättre. Så fort vi har en ny entreprenör på plats kan vi bättre bedöma hur lång tid det kommer att ta att slutföra arbetena det gäller, främst stora betongarbeten. Då kan vi också ge ett besked om hur stor den totala förseningen blir.

Ser du några risker med att göra en så här snabb upphandling?

– Nej, det gör jag inte. Det är tydligt vad kontraktet innehåller och att vi söker efter en entreprenör som har en organisation som är redo att börja jobba omedelbart med betongarbeten, säger Niklas Bergman.

Ute på arbetsområdet jobbar man nu på att göra tunnlarna startklara för nästa entreprenör. Det handlar till exempel om att hålla koll på inläckande vatten och att säkra upp arbetsplatsen.

– Vårt fokus nu är framåt. Vi vill och behöver komma igång så fort som möjligt, så att tunnelbanan till Barkarby kan börja rulla. Utbyggnaden är viktig för hela regionen, säger Niklas Bergman.

Samtidigt pågår en tvist med den tidigare entreprenören, vad händer där?

– Vi är inte överens med dem vare sig om vad som har hänt eller vem som ska stå för kostnaderna, vi är inställda på en framtida juridisk process.

Värdet på det nya kontraktet är cirka 300 miljoner kronor. 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00