Omfattande betongarbeten för Barkarbystadens station

Arbetet med nya tunnelbanan syns allt mer i Barkarbystaden. Just nu byggs två uppgångar till stationen – båda placerade längs Barkarbyvägen, den västra vid Sveatorget och den östra vid Flygfältsplatsen.

Nyhet  Barkarby  2024-08-27
Rulltrappschakt där betongarbeten pågår.
Betongarbeten pågår för den västra uppgången i Barkarbystaden. I bakgrunden syns nya bostadskvarter. Foto: Foto: Region Stockholm

Barkarbystadens station får en uppgång i varsin ände av den 145 meter långa plattformen. När de nya bostadskvarteren är klara kommer de två uppgångarna att ligga centralt i Barkarbystaden. Redan idag finns flera nybyggda hus vid Barkarbyvägen nära den västra uppgången.

Här, på det som ska bli Sveatorget, bygger vi en fristående paviljong för biljetthallen med rulltrappor via mellanplan ned till plattformen.

Den västra uppgången i Barkarbystaden blir en fristående byggnad med entré till ett torg. Visionsbild: Region Stockholm/White arkitekter

Massor av betong

Nu ska det som kallas konstruktioner gjutas i betong, så att biljetthallen kan byggas, rulltrappor monteras och plattformen breda ut sig under jord. Oavsett om det är väggar, bottenplattor eller fundament, är det samma moment med träformar som ska byggas och armeringsjärn som ska monteras i rutnät innan betongen kan gjutas.

Bullernivåer som ska följas

Jämfört med när tunnlarna sprängdes fram genom berget låter betongarbeten mindre. Men de kan ändå höras i närområdet. Därför mäter vi kontinuerligt buller för att kontrollera hur mycket arbetet låter. Mark- och miljödomstolen beslutade redan innan byggstarten ljudnivåer för byggtiden. I miljödomen anges också de tider som bullrande arbeten får utföras.

– Det är viktigt för människor i närområdet att vi håller oss inom bullervillkoren. Även om vi arbetar olika tider på dygnet, så får bullrande arbeten bara utföras vissa tider. Under jord kan bullrande arbeten utföras helgfria vardagar mellan 07 och 22. Ovan jord däremot, är det mellan 07 och 19, förklarar François Willame, projektledare på nya tunnelbanan.

Om man upplever att man blir störd av byggarbetet med nya tunnelbanan, så kan man göra en störningsanmälan här på nyatunnelbanan.se. SL Kundtjänst kan också hjälpa till.

Information om pågående arbeten för Blå linje till Barkarby hittar du här på nyatunnelbanan.se.

Här kan du läsa mer om betongarbeten.

Station Barkarbystaden

  • 2 uppgångar, den västra uppgången vid Sveatorget och den östra vid Flygfältsplatsen.
  • Bullrande arbeten under jord: får utföras helgfria vardagar 07–22.
  • Bullrande arbeten ovan jord: får utföras helgfria vardagar 07–19.
  • Ickebullrande arbeten kan också utföras andra tider på dygnet.

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.